Na juhu pásma Gazy sa vytvorí humanitárna zóna. Nie je však isté, či sa tam pomoc dostane

ta3, čtk
18.10.2023 07:59

Izraelská armáda oznámila vytvorenie humanitárnej zóny na juhu Pásma Gazy blízko mesta Chán Júnis, napísal server The Times of Israel. Neuviedol však, či a kedy bude otvorený jediný prechod do Pásma Gazy, ktorým by sa do oblasti mohla dostať humanitárna pomoc a ktorý je na hranici tohto palestínskeho územia s Egyptom.

APTOPIX_Israel_Palestinians758180.jpg
TASR/AP

Druhá výzva

Server ozrejmil, že izraelská armáda oznámila vytvorenie bezpečnej humanitárnej zóny pri obci Al-Mavasí neďaleko Chán Júnisu, a to po niekoľkodňových rokovaniach s Egyptom a Spojenými štátmi.

Armáda znovu vyzvala obyvateľov severu Pásma Gazy, aby sa presunuli na juh, čo urobila prvýkrát minulý štvrtok neskoro večer. Vtedy ich vyzvala, aby sa evakuovali do 24 hodín, čím vyvolala špekulácie o blížiacej sa pozemnej operácii a tiež kritiku, že milión ľudí sa za taký krátky čas nemôže premiestniť.

Armáda podľa dnešnej správy ToI uviedla, že medzinárodná humanitárna pomoc bude do zóny na juhu Pásma Gazy poskytnutá „podľa potreby“.

Ešte v utorok 17. októbra pritom podľa ToI Izrael bombardoval aj juh Pásma Gazy, kam sa mali Palestínčania podľa jeho výzvy evakuovať. Práve to uvádza Egypt ako dôvod, prečo nemožno prechod Rafah otvoriť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok