K útoku v Belgicku sa prihlásila skupina Islamský štát. Na Švédov zaútočila preto, lebo bojujú proti džihádistom

ta3, TASR
18.10.2023 07:22

Teroristická skupina Islamský štát sa prihlásila k útoku v Bruseli, pri ktorom ozbrojený muž zastrelil dvoch Švédov. Podľa vyhlásenia skupiny bolo cieľom Švédsko ako člen globálnej koalície bojujúcej proti džihádistom. Informovala o tom agentúra AFP.

Belgium_Shooting756457.jpg
TASR/AP

Bol aj vo väzení

Muž tuniského pôvodu nelegálne žijúci v Belgicku zastrelil dvoch švédskych občanov a tretieho zranil na ulici v belgickej metropole. Útok sa odohral krátko pred začiatkom futbalového zápasu Belgicka so Švédskom.

Útočníka, ktorého médiá identifikovali ako 45-ročného tuniského migranta Abdesalema Lassoueda, postrelili belgickí policajti. Zraneniam následne podľahol.

Lassoued bol podľa švédskej prokuratúry v rokoch 2012-14 vo Švédsku vo väzení po tom, ako ho odsúdili za nekonkretizovaný trestný čin.

Útočník po streľbe na sociálnych sieťach vyhlásil, že ho inšpirovala skupina IS.

Globálna koalícia

Švédske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že obeťami sú muži vo veku nad 60 a 70 rokov. Zranený švédsky sedemdesiatnik je v súčasnosti v nemocnici.

Rezort odporučil Švédom v zahraničí zvýšenú opatrnosť a ostražitosť.

Švédsko patrí k desiatkam krajín v globálnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu, vytvorenej v roku 2014 po tom, ako džihádisti obsadili veľké oblasti v Iraku a Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok