Belgickí policajti postrelili pravdepodobného páchateľa, ktorý zabil dvoch ľudí. Podozrivý zomrel v nemocnici

ta3, čtk, TASR
17.10.2023 07:29 , Aktualizované: 17.10.2023 10:58

Belgické úrady potvrdili, že muž, ktorého postrelila polícia v bruselskej štvrti Schaerbeek, je Tunisan podozrivý z vraždy dvoch švédskych futbalových fanúšikov. Abdesalem L., ktorý v širšom centre Bruselu zastrelil dvoch občanov Švédska a tretieho vážne zranil, podľahol svojim zraneniam približne o dve hodiny neskôr v nemocnici, informovala belgická televízna stanica RTBF. Mužovi počas zatýkania polícia zhabala kalašnikov. Podľa spravodajského portálu RTL Info mal pred smrťou dve zástavy srdca.

Sledoval obete

Belgická prokuratúra uviedla, že mužom podozrivým z útoku v Bruseli je 45-ročný Tunisan Abdesalem L., ktorý neúspešne požiadal o azyl v Belgicku.

V byte podozrivého, v jeho okolí a v blízkosti miesta rannej razie sa našlo niekoľko zbraní. Prokuratúra potvrdila, že jedna zo zbraní je podobná tej, ktorá bola použitá pri útoku.

Pred činom tento muž zverejnil video, v ktorom sa hlási k Islamskému štátu, a po čine video, v ktorom kritizuje pálenie Koránu, uviedol denník Le Soir.

Podľa prokuratúry strelec sledoval švédskych futbalových fanúšikov, ktorí nastúpili do taxíka na motorke. Keď vystúpili v centre mesta, spustil paľbu z poloautomatickej pušky AR-15. Dvoch ľudí zabil a jedného zranil.

Vyšetrovatelia uviedli na pravú mieru prvotné informácie médií, podľa ktorých mal byť postrelený taxikár. Ide však o švédskeho občana, ktorý bol hospitalizovaný a jeho stav je vážny.

V druhom videu, ktoré podozrivý zverejnil, tvrdil, že zabil troch Švédov. Polícia v noci prehľadala jeho posledné známe miesto pobytu. Miesto rannej policajnej razie sa nachádza v blízkosti domu podozrivého, informuje Le Soir.

Polícia sa pokúsila streľbou „neutralizovať“ podozrivého muža, bol zasiahnutý do hrudníka a streľbu prežil, súčasný zdravotný stav však nie je známy. Okolo oblasti zásahu polícia zriadila široký bezpečnostný perimeter.

Mŕtvymi sú dvaja švédski futbaloví fanúšikovia, ktorí pricestovali do Bruselu na kvalifikačný zápas svojho tímu s Belgickom o postup na majstrovstvá Európy.

Podľa švédskej televízie TV6 v polčase zápasu švédski futbalisti oznámili, že do druhého polčasu nenastúpia a belgický tím s tým súhlasil.

Situácia spred siedmich rokov sa nezopakuje

Štvrť Schaerbeek bola po celú noc „izolovaná“ a prehľadávaná. Polícia strieľala neďaleko miesta s názvom Cage aux ours (Klietka na medvede). Pre médiá streľbu potvrdila ministerka vnútra Annelies Verlindenová.

V Bruseli platí štvrtá, najvyššia úroveň bezpečnostnej výstrahy. Do ulíc však podľa ministersky nebudú nasadení žiadni vojaci a nezopakuje sa scenár po teroristických útokoch z marca 2016.

„Všetky bezpečnostné zložky sú v pohotovosti,“ povedala Verlindenová pre flámsku rozhlasovú a televíznu stanicu VRT.

Podľa jej slov otvorené zostalo aj bruselské letisko, mestská hromadná doprava funguje v normálnom režime. Nie sú tiež zatvorené školy, aby zbytočne nevznikal chaos. Zároveň však boli posilnené policajné hliadky v uliciach aj ochrana švédskeho veľvyslanectva a ďalších potenciálnych cieľov.

Inštitúcie EÚ so sídlom v Bruseli vyzvali zamestnancov, aby v utorok svoje pracovné povinnosti vykonávali online. V utorok zostanú zatvorené aj predškolské zariadenia a medzinárodné školy, ktoré navštevujú deti pracovníkov európskych inštitúcií.

Niekoľko policajných záznamov

Abdesalem L. mal policajné záznamy pre obchodovanie s ľuďmi, nelegálny pobyt a ohrozovania bezpečnosti štátu. V júli 2016 cudzinecká polícia od cudzej rozviedky dostala informáciu, že Abdesalem L. chce odísť do konfliktnej zóny na Blízkom východe bojovať po boku džihádistov.

Počas tlačovej konferencie federálny minister spravodlivosti Vincent van Quickenborne potvrdil, že Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb muža neevidoval v databáze radikalizovaných a sledovaných osôb.

„Toto bolo overené, s týmito informáciami sa už nedalo nič robiť. Navyše nič konkrétne nenasvedčovalo jeho radikalizácii. Preto táto osoba nebola zaradená na zoznam OCAM,“ vysvetlil Van Quickenborne.

Polícia muža už predtým vyšetrovala v súvislosti s obchodovaním s ľuďmi a nelegálnym pobytom, dodal Van Quickenborne.

Belgická polícia mala s Abdesalemom L. dočinenia tento rok pre vyhrážky cez sociálne siete obyvateľke azylového centra v Kempene. Tvrdila, že bol odsúdený za teroristické činy v Tunisku. Antverpská justičná polícia ho chcela v tejto veci vypočuť.

Abdesalem L. sa v Belgicku zdržiaval nelegálne. V novembri 2019 podal žiadosť o azyl, ktorá bola v októbri 2020 zamietnutá. Potom úradom „zmizol z radaru“, uviedla štátna tajomníčka pre azyl Nicole de Moorová. Vo februári 2021 bol vyradený z národného registra žiadateľov o azyl.

Súvisí to s terorizmom?

„Cítim sa frustrovaná, zmätená a vystrašená. Myslím, že všetci boli dosť vystrašení,“ opísala pre AP futbalová fanúšička z Antverp. Približne dve hodiny po prerušení zápasu veľkoplošná obrazovka na štadióne dala divákom pokyn, že môžu odísť.

Muž, ktorý sa na sociálnych sieťach prihlásil k zodpovednosti za útok, uviedol, že sa inšpiroval Islamským štátom, povedal Eric Van Duyse, hovorca belgickej federálnej prokuratúry.

Hovorca dodal, že vyšetrovanie sa zameriava „na možný teroristický motív“. Strelec si svoje dve obete vybral možno preto, že boli Švédi, povedal tiež Van Duyse. Pri útoku sa zranil aj taxikár.

Už v pondelok premiér Alexander De Croo uviedol, že čin súvisí s terorizmom. Belgické úrady zvýšili stupeň teroristickej pohotovosti.

Belgický kráľ Filip slovne odsúdil útok. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ho označila za „opovrhnutiahodný čin“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok