Vrátili sa domov. Štyri ukrajinské deti boli v Rusku, kam ich odviezli počas invázie

ta3, TASR
17.10.2023 08:18

Štyri ukrajinské deti sa vrátili z Ruska, kam boli odvezené počas invázie ruskými silami. Ich návrat sprostredkoval Katar, píše agentúra DPA.

Začnú ukrajinské deti školský rok? Rozsiahla ruská invázia má na ich vzdelávanie vážne dôsledky
TASR/Martin Baumann (ilu)

Vydali zatykače

„Ide o troch chlapcov vo veku tri, šesť a deväť rokov a jedno 17-ročné dievča,“ napísal na platforme Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Dodal, že Ukrajina sa bude usilovať, aby sa domov z Ruska vrátili aj ostatné deti.

Kyjev obviňuje Moskvu, že počas invázie „deportovala“ z okupovaných oblastí asi 20-tisíc maloletých, ktorých vyviezla do Ruska alebo na anektovaný polostrov Krym.

Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal preto v marci zatykače na ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú a na prezidenta Vladimira Putina.

Oboch viní z nezákonných deportácií detí a ďalších osôb z Ukrajiny. Rusko obvinenia popiera, podľa neho deti boli v záujme ich vlastnej bezpečnosti odvezené z oblastí pri frontovej línii.

Podľa medializovaných správ umožnili ruské úrady návrat vyše 400 deťom a mladým ľuďom späť na územie pod správou Kyjeva. Ľvovová-Belovová tvrdí, že Moskva aktuálne posudzuje 32 ďalších takýchto prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok