Fico, Pellegrini a Danko podpísali koaličnú zmluvu. Politickú situáciu okomentovali Štefančík a Hřích

ta3
16.10.2023 14:04 , Aktualizované: 16.10.2023 14:45

Lídri Smeru, SNS a Hlasu oficiálne podpísali koaličnú zmluvu. Premiérom bude po štvrtýkrát Fico, predsedom parlamentu Pellegrini a jeho podpredsedom Andrej Danko. Dobrým zvykom je, že jeden z postov podpredsedov parlamentu obsadí opozícia. Patriť má PS. Hosťami Témy boli politológ Radoslav Štefančík a šéf agentúry AKO Václav Hřích.

Opozícia aj prezidentka kritizovali neoficiálny zoznam mien ministrov kritizovali. Zoznam jej chce Robert Fico odovzdať po podpise koaličnej zmluvy. Líder strany Smer-SSD chce ale zostaviť vládu čo najskôr, aby na summit lídrov Európskej únie v októbri mohol ísť už ako premiér.

Koaličná dohoda je právne nezáväzný dokument, ktorý upravuje vzťahy medzi koaličnými partnermi, ale ako budú vyzerať, záleží na správaní koaličných partnerov.

Priority a problematické rezorty

“Ak dnes zverejnia koaličnú dohodu, uvidíme ich priority a ktorým smerom sa bude uberať Slovensko nasledujúce volebné obdobie,“ povedal Štefančík pred podpisom spoločnej zmluvy.

Či sa dočkáme prekvapení na postoch ministrov, je otázne. “Ono niekedy tieto nominácie z odborných kruhov riešia problematiku rezortov, ktoré nikto nechce. To znamená problematických rezortov. Vtedy je lepšie síce dať svojho nominanta, ale na verejnosti komunikovať, že je to odborník, čo častokrát aj býva, aby to trošku ukľudnilo vody,“ povedal Hřích.

Dohady o prezidentke

Odborníci si nemyslia, že prezidentka bude naťahovať nominovanie ministrov. “Prezidentka nemá dôvod to naťahovať, pokiaľ s nomináciou bude súhlasiť. Treba povedať, že žijeme v parlamentnej demokracii, nie v prezidentskej ani semi-prezidentskej, to znamená, že si nemyslím, že prezidentka by mala posudzovať kandidátov. Určite však môže spochybniť niektoré mená, ak je niekto v konflikte záujmov, to načrtla práve vo vzťahu k potenciálnemu ministrovi vnútra, tak tam je to otázne. Ale ak sme teda parlamentnou demokraciou, tak by to mala akceptovať. Prezidentka sa tak ale vždy správala, aj keď nie vždy so všetkým súhlasila,“ povedal Štefančík.

Prezidentský kandidát?

V kuolároch sa šepkalo, že súčasťou dohody Smeru, SNS a Hlasu bola aj prípadná podpora Pellegriniho v prezidentských voľbách, ak by teda v budúcnosti kandidoval za prezidenta.

Viac sa dozviete v novej časti relácie Téma:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok