Vláda je na spadnutie. Lídri Smeru, Hlasu a SNS podpísali koaličnú dohodu, Fico oznámil prerozdelenie ministerstiev, strany reagujú

ta3/tasr
16.10.2023 10:00 , Aktualizované: 16.10.2023 16:30

Predsedovia strán Smer-SSD, Hlas-SD a SNS Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko slávnostne podpísali koaličnú dohodu. Urobili tak v historickej budove Národnej rady SR na bratislavskom Župnom námestí.

Mená pre prezidentku

Robert Fico na tlačovej konferencii oznámil, že po podpise koaličnej dohody nebráni nič tomu, aby boli prezidentke SR Zuzane Čaputovej predložené mená nových ministrov. Tých ešte neoznámil.

Lídri troch strán sa dohodli aj na prerozdelenie pozícií v parlamente aj vo vláde. Fico uviedol, že rozdelenie ministerstiev bude v pomere 7:7:3 (Smer, Hlas, SNS). Niektoré budú mať takzvanú krížovú kontrolu, teda štátnych tajomníkov z iných strán.

Ustanovujúcu schôdzu Národnej rady SR by chceli zvolať na budúci týždeň.

Pozrite si podpis koaličnej dohody:

Aké je prerozdelenie ministerstiev?

Premiérsky post má zastávať nominant Smeru. Smer má obsadiť ministerstvá spravodlivosti, dopravy, financií, zahraničných vecí, obrany a tiež pôdohospodárstva.

Hlasu majú patriť posty ministrov vnútra, hospodárstva, zdravotníctva a tiež ministra investícií a regionálneho rozvoja a ministra práce a školstva. Rovnako má obsadiť post podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti.

SNS bude nominovať ministra životného prostredia a kultúry. Národniarom má patriť aj post šéfa nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré sa zriadi od 1. januára 2024.

Fico priblížil, že vo vláde budú po menovaní traja podpredsedovia vlády. Každej koaličnej strane podľa jeho slov prináleží funkcia jedného.

Potvrdil, že predsedom Národnej rady SR má byť nominant Hlasu-SD. Koaličné strany nominujú aj podpredsedov, jedného má navrhnúť opozícia. Do toho koalícia hovoriť nemieni.

Krížová kontrola

Tzv. krížová kontrola má byť len na niektorých ministerstvách. Sú to ministerstvo obrany, kde má mať Smer okrem ministra aj jedného štátneho tajomníka, druhého nominuje SNS. Rovnako to má byť na ministerstve pôdohospodárstva. V rezorte práce má byť okrem ministra z Hlasu aj jeden tajomník z tejto strany a jeden zo SNS. V envirorezorte pod vedením SNS majú pôsobiť po jednom štátnom tajomníkovi z SNS a Smeru.

Rezort školstva má mať okrem ministra z Hlasu jedného štátneho tajomníka z tejto strany. Druhý štátny tajomník pre šport má byť nominant SNS. Národniarom od januára vznikne nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, kde majú mať dvoch svojich štátnych tajomníkov.

Pri ostatných ministerstvách majú strany, ktoré nominujú ministra, obsadiť aj posty oboch štátnych tajomníkov.

Čo sa týka rozdelenia parlamentných výborov, opozícii majú patriť pozície predsedov kontrolných výborov. V ostatných má väčšinu predsedníckych pozícií zastávať koalícia. Zároveň v nich má mať aj väčšinu členov.

Poverenie na zostavenie vlády dostal po voľbách predseda víťaznej strany Smer Robert Fico. Neformálne rokovania viedlo aj PS, ktoré chcelo vytvoriť štvorkoalíciu s Hlasom, KDH a SaS. Napokon sa však dohodli na spolupráci strany Smer-SSD, Hlas-SD a SNS, ktoré podpísali memorandum aj s prerozdelením ministerstiev.

Vyjadrenie Pellegriniho

Nominanti Hlasu na všetkých siedmich ministerstvách budú ľudia, ktorí majú základné schopnosti takéto významné pozície zastávať, funkcie budú vykonávať s plnou vážnosťou a plným nasadením s cieľom doručiť ľuďom viditeľné výsledky vo svojich rezortoch. Líder strany Peter Pellegrini to deklaroval v pondelok po podpísaní koaličnej dohody.

"Uvedomujeme si s plnou vážnosťou, že vstup do vlády neznamená a nebude znamenať vzhľadom na ťažkú ekonomickú situáciu krajiny prechádzku ružovou záhradou," poznamenal Pellegrini. Nominanti Hlasu budú podľa neho robiť všetko pre to, aby novovytvorená vláda presvedčila ľudí, že robí všetko pre zlepšenie ich životnej úrovne a posilnenie výkonnosti ekonomiky.

Zdôraznil, že Slovensko potrebuje v čo najkratšom možnom termíne funkčnú, stabilnú a odborne pripravení vládu.

Vyjadrenie Danka

SNS bude aj v rámci tvorby programového vyhlásenia vlády dbať na to, aby nesklamala národného voliča. Po podpise koaličnej zmluvy to deklaroval predseda SNS Andrej Danko. Hovorí o potrebe stabilizácie a skultúrnení politiky.

Danko ubezpečil, že budú vládou aj tých, ktorí nevolili koaličné strany. "Napriek kritickým hlasom chcem povedať, že sme pripravení napĺňať očakávania v rôznych segmentoch," skonštatoval Danko. Je presvedčený, že cestovný ruch je pre Slovensko budúcnosťou. "Tam nachádzam aj podporu, verím, nového predsedu vlády aj predsedu Národnej rady SR," doplnil.

Šéf SNS sa ohradzuje voči útokom na zamýšľaných nominantov na šéfov rezortov. "SNS a jej predsedníctvo mi dalo mandát, aby som v prvom kroku rokoval o ambíciách jednotlivých poslancov. Pre nás je jednota poslaneckého klubu v súčinnosti so SNS hlavnou prioritou," skonštatoval s tým, že majú plné právo navrhnúť svojich kandidátov. Danko doplnil, že v SNS čítajú politickú realitu, no odmietajú sa riadiť hlasom tých, "ktorí majú reálnu obavu, že sa im niekto pozrie na tých ministerstvách na prsty".

Vyjadrenie KDH

“Koaličná zmluva je vnútorným dokumentom koalície. KDH zaujíma najmä program a konkrétna pomoc ľuďom. Preto si počkáme na programové vyhlásenie vlády a personálne obsadenie jednotlivých ministerstiev. Keď budú verejnosti známe tieto informácie, potom ako hnutie zaujmeme jasný postoj,“ vyjadrilo sa KDH v oficiálnom stanovisku.

Vyjadrenie Šimečku

“Dnes Fico s Pellegrinim a Dankom podpísali koaličnú zmluvu, dohodli si rozdelenie postov a ohlásili, že sa skončila éra vlády mimovládnych organizácií. O zastavení zdražovania, lacnejších potravinách a vyšších dôchodkoch nepadlo ani slovo. Priority majú zjavne zrovnané. My ale tiež. Budeme im neúprosne pripomínať ich vlastné sľuby a skutočné problémy, ktoré majú riešiť,“ napísal Michal Šimečka v oficiálnom vyjadrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok