Koniec priateľstva? Izraelu sa nepáči postoj Ruska, Putin víta odvrátenie pozornosti od vojny na Ukrajine

ta3/Kristína Górová
16.10.2023 11:33

Vzťah medzi izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom ochladol. Netanjahu pritom pri Putinovi stál aj vtedy, keď sa ruský prezident dostával do čoraz väčšej medzinárodnej izolácie. Ich vzťah nenarušila ani invázia na Ukrajinu či zblíženie sa s Iránom, píše denník The Wall Street Journal.

Russia_Mideast_Explainer742148.jpg
TASR/AP

Vzťahy ochladli

Benjamin Netanjahu udržiaval s Vladimirom Putinom telefonický kontakt, neangažoval sa vo vojne na Ukrajine a odmietol poskytnúť Kyjevu vojenskú pomoc.

Po útoku Hamasu sa však zdá, že sa ich kontakt prerušil. Putin je navyše jedným z mála svetových lídrov, ktorí Netanjahuovi nevyjadrili sústrasť nad smrťou viac ako tisícky Izraelčanov, ktorých zabili bojovníci Hamasu.

Odvrátenie pozornosti

Koniec vzťahu medzi Izraelom a Ruskom poukazuje na širšie zmeny v úlohe Ruska na Blízkom východe od čias, keď prezident Putin rozpútal vojnu na Ukrajine.

Rusko odvtedy výmenou za bezpilotné lietadlá Šáhid poskytlo Iránu lietadlá Jakovlev Jak-130. Moskva navyše zvažuje aj predaj stíhačiek Su-35 Iránu, čo by mohlo zmeniť rovnováhu vzdušných síl na Blízkom východe.

Novinári tiež pripomínajú, že Kremeľ má svoje dôvody na to, aby privítal vojnu ďalej od jeho hraníc. Pred prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na marec, hľadá Putin spôsob, ako odvrátiť pozornosť od vojny na Ukrajine, upozorňuje portál Ukrajinská pravda

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok