Izraelská armáda oslabila hnutie Hamas. Z Gazy hlásia smrť viacerých významných predstaviteľov

ta3/TASR
16.10.2023 10:47

Pri izraelských náletoch v pásme Gazy dosiaľ zahynulo šesť vysokých predstaviteľov Hamasu. Ide o príslušníkov politického, ako aj vojenského krídla tohto palestínskeho militantného hnutia, oznámil v pondelok hovorca izraelskej armády. Informovala o tom agentúra DPA.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení uviedla, že zahynuli dvaja velitelia Hamasu, ktorí sa údajne podieľali na masakre spáchanom 7. októbra na juhu Izraela. O život prišiel aj veliteľ zodpovedný za bezpečnosť na juhu pásma Gazy. Dvaja z nich boli zabití počas víkendu.

Zomrel minister hospodárstva

Pri bombardovaní zahynuli aj minister hospodárstva Hamasu Džavád abú Šamala a Zakarijá abú Maamar, ktorý bol údajne zodpovedný za medzinárodné vzťahy. Podľa izraelskej armády bol zabitý aj veliteľ vzdušných síl v meste Gaza.

Hamas spustil bezprecedentný útok na Izrael 7. októbra, keď jeho smerom vypustil tisíce rakiet a stovky jeho bojovníkov prelomili obranu na hraniciach. Cieľom odvetnej izraelskej ofenzívy v pásme Gazy je zlikvidovať vedenie Hamasu.

Dôležitá časť vedenia Hamasu však nežije v pásme Gazy, ale v zahraničí. V Katare žije napríklad politický vodca hnutia Ismáíl Haníja, píše DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok