Teroristi z Pásma Gazy nezavraždili ženu z Československa, ktorá prežila holokaust. Ide o úplne inú osobu

ta3/Lenka Klobučníková
15.10.2023 20:36

V nedeľu na obed sa médiami šírila správa o preživšej holokaustu zo Slovenska, ktorá mala byť zavraždená teroristami z Gazy. Správa sa opierala o status zverejnený Pamätníkom Terezín a o článok z Novinky.cz. Upozornil na to Martin Korčok z Múzea holokaustu v Seredi, ktorý sa spojil s kibucom Kisuffim, kde sa tragédia stala.

392819352_806302171500363_5026040985245115397_n.jpg
Facebook/Památník Terezín / Terezín Memorial

Dve ženy, rovnaké mená

„Informovali ma, že dáma z fotografie sa volá Jina Semiatiz a nenarodila sa v Československu,“ povedal Korčok.

"Pamätník Terezín obdržal správu zo zdrojov z Izraela a Novinky.cz sa opierali o získané informácie od britského novinára a komentátora Toma Grossa. Obeťou mala byť pani Gina Smiatichová (90). Noviny uvádzali, že ide o rodáčku z Českej republiky," píše na Facebooku Korčok. Zavraždená žena a slovenská preživšia holokaustu mali rovnaké meno aj dátum narodenia, čo spôsobilo, že došlo k omylu.

Overovanie informácií

Podľa Korčoka sa historické databázy nemusí byť najpresnejšie, preto sa spojil s kibucom Kissufim. Korčoka informoval, že pani na fotografii sa volá Jina Semiatiz a nenarodila sa v Československu.  

"Gina Smiatich aj Jina Semiatiz sa hebrejsky píšu úplne rovnako (ג'ינה סמיאטיץ'). Dokonca majú aj rovnaký vek, 90 rokov," vysvetľuje Korčok na svojom Facebooku, a tým vyvrátil falošné informácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok