Izrael plánuje významnú pozemnú operáciu. Posilňuje zálohy, útočiť chce odvšadiaľ

ta3, čtk
14.10.2023 19:44 , Aktualizované: 14.10.2023 20:15

Izraelská armáda uviedla, že dokončuje prípravy na významnú pozemnú operáciu v Pásme Gazy, píše spravodajský web The Times of Israel. Armádne vyhlásenie podľa neho uvádza, že sa izraelské sily pripravujú na "rozšírenie ofenzívy" a "koordinovaný útok zo vzduchu, mora a po súši".

Israel_Palestinians748180.jpg
TASR/AP

Izraelskí vojaci sú podľa vyhlásenia armády rozmiestnení po celej krajine a pripravujú sa na „ďalšiu fázu“ vojny s Hamasom, „s dôrazom na významnú pozemnú operáciu“.

Armáda tiež uviedla, že dokončuje odvod státisícov rezervistov a zaisťuje, aby mali potrebné vybavenie.

Hovorca izraelskej armády podľa agentúry AP vyhlásil, že Izrael „veľmi skoro“ zasiahne mesto Gaza. Začatie izraelskej pozemnej operácie sa všeobecne očakáva, píše ToI s tým, že jej začiatok a rozsah závisí od mnohých okolností, vrátane evakuácie palestínskych civilistov zo severnej časti Pásma Gazy.

Izraelská armáda na sieti X uviedla, že sa Hamas snaží civilistom v odchode na juh zabrániť tým, že na ceste dáva zátarasy, čo vedie k dopravným zápcham. Líder Hamasu Ismáíl Haníja medzitým vyhlásil, že Palestínčania Pásmo Gazy neopustia. Skupina už skôr obyvateľov vyzvala, aby zostali vo svojich domovoch.

Izraelská armáda naopak vyzvala civilné obyvateľstvo severu Pásma Gazy, vrátane mesta Gaza, na evakuáciu na juh s tým, že sa ozbrojenci Hamasu skrývajú pod domami a využívajú civilistov ako ľudské štíty.

Začatie izraelskej pozemnej operácie sa všeobecne očakáva, píše ToI s tým, že jej začiatok a rozsah závisí od mnohých okolností, vrátane evakuácie palestínskych civilistov zo severnej časti Pásma Gazy.

Denník Haarec s odvolaním sa na armádu píše, že „pozemný manéver“ si bude vyžadovať vstup „do srdca Gazy“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil vojakov na hranici s Pásmom Gazy a pýtal sa ich, či sú na „ďalšiu fázu“ pripravení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok