Republikáni sú nespokojní s Trumpom, navrhli svojho kandidáta

TA3 TASR
8.8.2016 22:33

Do boja o prezidentský úrad v Spojených štátoch vstupuje tretí, nezávislý kandidát. Členovia republikánskej strany nespokojní s Donaldom Trumpom navrhli na funkciu hlavy štátu pomerne neznámeho Evana McMullina.

Jeho šance sú prakticky nulové

Málo známy bývalý agent americkej Ústrednej spravodajskej služby Evan McMullin dnes predložil svoju kandidatúru do volieb prezidenta USA. Štyridsaťročný McMullin nie je verejnosti známy. Donedávna pôsobil ako spolupracovník skupiny republikánov v Snemovni reprezentantov. V súčasnosti tam však už nie je zamestnaný.

Ako uviedli americké médiá, cieľom McMullina je "zahatať cestu" vo voľbách oficiálnemu kandidátovi republikánov Donaldovi Trumpovi, ktorého časť straníkov odmieta. McMullinove šance stať sa novým nájomníkom Bieleho domu sú prakticky nulové, ale vďaka jeho kandidatúre môže kontroverzný Trump prísť o čas hlasov. McMullin na margo podania svojej kandidatúry uviedol, že "na dobrý skutok nie je nikdy neskoro."

Na svojej facebookovej stránke vysvetlil, že "tento rok Američania stratili vieru v kandidátov dvoch veľkých strán. Nastal čas, aby sa objavila nový generácia vodcov". Podľa neho si Amerika zaslúži "niečo lepšie ako to, čo nám ponúkajú Donald Trump a Hillary Clintonová." "S pokorou sa ponúkam ako líder, ktorú môže byť pre milióny nespokojných Američanov konzervatívnou voľbou na prezidenta," uviedol McMullin.

Bývalý agent CIA

Televízia ABC informovala, že McMullinovu kandidatúru predložila organizácia s názvom Better for America financovaná Trumpovými oponentmi v tábore republikánov. McMullinova kandidatúra je ďalšou z tých marginálnych, ktoré boli tiež oficiálne podané na federálnej volebnej komisii. Prichádza oneskorene okrem iného aj vzhľadom na prípravu novembrového hlasovania: aby sa totiž nové meno objavilo na hlasovacích lístkoch, kandidáti sa musia dať zaregistrovať na úradoch každého z členských štátov americkej Únie, čo je niekedy veľmi zdĺhavá a náročná procedúra.

Viaceré štáty majú pritom posledný termín pre registráciu kandidátov do volieb v auguste a septembri.
McMullin pochádza zo štátu Utah, je absolventom medzinárodného práva a diplomacie na Univerzite Brighama Younga. Absolvoval aj magisterské štúdium verejnej správy na Univerzite v Pennsylvánii. Asi desať rokov bol agentom CIA, pričom sa podľa ABC zúčastnil aj na protiteroristických operáciách na Blízkom východe, v severnej Afrike a juhovýchodnej Ázii.

Po odchode zo CIA v rokoch 2010-11 sa zamestnal v investičnej banke Goldman Sachs v San Francisku, potom začal pracovať pre republikánov v Snemovni reprezentantov, kde bol hlavným politickým poradcom ich komisie zahraničných vecí a riaditeľom výskumu pre Republikánsku konferenciu, ktorá má na starosti stratégiu strany v Snemovni reprezentantov. Rovnako ako Trump ani McMullin nebol doteraz nikdy zvolený do žiadnej verejnej funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok