S Portugalskom by sme chceli bodovať. Ich bilanciu treba pokaziť gólom, hovorí Škriniar

ta3, TASR
12.10.2023 10:07

S cieľom pokúsiť sa obrať o body favorizované Portugalsko odletela výprava slovenskej futbalovej reprezentácie vo štvrtok popoludní do Porta, kde ju na druhý deň čaká siedme vystúpenie v kvalifikácii ME 2024 proti suverénnemu lídrovi J-skupiny. Domáci tím v prípade triumfu nad zverencami Francesca Calzonu spečatí postup na budúcoročný šampionát v Nemecku. Bola by to už siedma nepretržitá účasť Portugalska na majstrovstvách Európy, ktoré v roku 2016 vyhralo.

Boli sme vyrovnaným súperom

Hostia môžu v druhom najväčšom portugalskom meste len prekvapiť. Uvedomujú si, že prípadný bodový zisk by posilnil ich šance kvalifikovať sa na finálový turnaj. Po šiestich odohratých zápasoch figurujú Slováci na druhom mieste tabuľky päť bodov za Portugalskom a tri body pred tretím Luxemburskom.

Maličký štátik z Beneluxu spolu s nimi bojuje o postup, pričom už nasledujúci vzájomný zápas týchto dvoch tímov v októbrovom asociačnom termíne napovie veľa. Šance Bosny a Hercegoviny a Islandu na postup sú minimálne.

Slovenským futbalistom sa pred niečo vyše mesiacom podarilo Portugalcov doma potrápiť. V Bratislave s nimi prehrali najtesnejším rozdielom 0:1 po góle Bruna Fernandesa, no hosťom boli minimálne vyrovnaným súperom a až do konca stretnutia siahali po bode.

Škriniar sa rozprával o dueli so spoluhráčmi

Stále platí, že v ére samostatnosti ešte „selecao“ nezdolali, na konte majú jedinú remízu. V Porte budú mať šiesty pokus. „Vieme, že nás čakajú dva kľúčové zápasy, najskôr sa však sústredíme na Portugalcov. Sami sme si povedali, že by sme boli hlúpi, keby sme na tento zápas nastúpili odovzdaní. Doma sme ukázali, že ich vieme potrápiť a, samozrejme, to chceme skúšať aj tam. Portugalsko má v kvalifikácii výbornú bilanciu, treba mu ju pokaziť gólom,“ povedal reprezentačný kapitán Milan Škriniar, ktorý má v Paríži Saint-Germain portugalských spoluhráčov a o prvom vzájomnom stretnutí viedli debaty.

„Rozprávali sme sa o tom zápase. S Vithinom, Goncalom Ramosom aj Danilom Pereirom, pred zápasom a aj po ňom. Boli prekvapení, že sme na nich vyleteli, pressovali a potrápili sme ich. Donútili sme ich robiť veci, ktoré im ako ofenzívnym hráčom príliš nevoňajú a to by sme u nich radi zopakovali,“ prezradil Škriniar niečo z taktického plánu.

V slovenskom tíme visí otáznik nad štartom krídelníka pražskej Sparty Lukáša Haraslína, ktorý sa zranil počas uplynulého víkendu v zápase českej ligy.

Skvelá bilancia Martineza

Tréner Portugalska Roberto Martinez má k dispozícii takmer kompletný káder. Zdravotné problémy nepustia do zápasu iba útočníka Ricarda Hortu zo Sportingu Braga.

Martinez môže s Portugalskom zopakovať výnimočný počin, ktorý sa mu podaril ako trénerovi Belgicka. S bývalým tímom vyhral všetkých desať duelov v kvalifikácii ME 2020. Jeho súčasná ekipa ťahá šesťzápasovú šnúru víťazstiev s impozantným skóre 24:0. Naposledy Portugalci deklasovali doma Luxembursko 9:0 aj bez kapitána Cristiana Ronalda, ktorý sa proti Slovákom vracia do mužstva po vypršaní trestu za tri žlté karty.

„Vieme, že nás čaká zápas proti dobrému tímu, ktorý nám spôsobil problémy. Musíme byť maximálne koncentrovaní. To, že hráme na Estadio do Dragao, môže byť pre nás dôležitý faktor a veľká pomoc. Vždy sa snažíme zvíťaziť a to bez ohľadu na súpera, proti ktorému hráme. Chceme aj v tejto kvalifikácii získať čo najviac bodov,“ citoval útočníka Rafaela Leaa oficiálny web Portugalskej futbalovej federácie.

Piatkový duel na vypredanom Estadio do Dragao v Porte (kapacita 50 033 miest) má úvodný výkop o 20.45 SELČ, v Portugalsku je o hodinu menej. V pozícii hlavného rozhodcu sa predstaví Tasos Sidiropoulos. Štyridsaťštyriročný Grék „pískal“ minulý štvrtok zápas Európskej konferenčnej ligy medzi Olimpijou Ľubľana a ŠK Slovan Bratislava (0:1).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok