Zemetrasenie spôsobilo úniky plynu. Poruchová linka dostala šesť hlásení, potvrdila štyri z nich

ta3, TASR
10.10.2023 14:15

Doposiaľ štyri prípady úniku plynu zaevidovala spoločnosť SPP - distribúcia v súvislosti so zemetrasením na východe Slovenska. Informoval o tom hovorca firmy Milan Vanga.

10102023Dapalovce_zemetrasenie_15990957.jpg
TASR/Maroš Černý (ilu)

Naďalej analyzujú situáciu

Na poruchovú linku prijali šesť hlásení o podozrení na únik plynu, ktoré fyzicky preverili.

„V Prešove išlo o tri výjazdy - na Magurskú, Prostějovskú a Majakovského ulicu, počas ktorých sa potvrdil únik iba v dvoch prípadoch. Podobný prípad bol v Hanušovciach nad Topľou, kde bol zistený únik plynu na regulátore tlaku plynu bytového domu, a v Turcovciach sme zistili únik na plynovej prípojke bytového domu. Išlo o úniky na odberných plynových zariadeniach v zodpovednosti majiteľa, respektíve správcu nehnuteľnosti,“ uviedol s tým, že pracovníci firmy zamedzili ďalšiemu úniku uzatvorením hlavných uzáverov plynu.

V Michalovciach zistili únik na vstupe do meradla spotreby plynu, nemal však súvis so zemetrasením. Privolaný montér na mieste únik odstránil.

Vanga dodal, že pracovníci Slovenského plynárenského dispečingu spoločnosti SPP - distribúcia počas nočnej služby viackrát skontrolovali úrovne prietokov na prepúšťacích a regulačných staniciach, pričom neboli indikované žiadne možné poškodenia plynovodov v správe distribučnej spoločnosti.

Počas utorka budú naďalej fyzicky preverovať všetky hlásenia prijímané na poruchovú linku a analyzovať ich možnú súvislosť so zemetrasením.

Distribučná sieť nebola poškodená

Upozornil tiež na dezinformácie týkajúce sa údajných „pretrhnutých plynových prípojok“ v obciach Holčíkovce, Ďapalovce a Kolbovce.

„Obce Holčíkovce a Ďapalovce nie sú vôbec plynofikované. Obec Kolbovce je plynofikovaná, ale žiadny únik v tejto obci nám na Poruchovú linku - plyn nebol nahlásený a ani ďalším preverovaním potvrdený,“ vysvetlil.

Distribučná sieť zemného plynu, prevádzkovateľom ktorej je spoločnosť SPP - distribúcia, podľa Vangu vplyvom zemetrasenia nebola poškodená.

Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok