Ministerstvo vnútra vyhlásilo mimoriadnu situáciu. V Prešove mali evakuovať ľudí, otrasy bolo cítiť až na strednom Slovensku

ta3
10.10.2023 07:07 , Aktualizované: 10.10.2023 18:46

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok večer zemetrasenie. Potvrdil to vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay. Otrasy bolo podľa svedkov cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji, ale aj na strednom Slovensku. Mimoriadnu situáciu pre pondelkové zemetrasenie vyhlásili v celom Prešovskom kraji.

16:00 - Online sme ukončili.

15:34 - Mimoriadnu situáciu pre pondelkové večerné zemetrasenie vyhlásili na celom území Prešovského kraja. Informovalo o tom ministerstvo vnútra s tým, že škody sú evidované najmä v obciach Nižná Sitnica, Ďapalovce, Holčíkovce, Kolbovce a Girovce. Najvážnejšia situácia je v Ďapalovciach v okrese Vranov nad Topľou.

"Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR a okresné úrady aktuálne koordinujú vykonanie prieskumu dotknutých nehnuteľností statikmi, ktorí zhodnotia bezpečnosť ich využívania," informovalo ministerstvo.

"Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená. Najvážnejšia situácia je v obci Ďapalovce, kde pre poškodenie rodinných domov bolo evakuovaných viac ako 40 ľudí," doplnilo.

13:47 - Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini žiada premiéra Ľudovíta Ódora a príslušných ministrov, aby vycestovali na východ Slovenska, ktorý bol zasiahnutý zemetrasením. Mali by tiež poskytnúť pomoc. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"V takejto ťažkej situácii očakávam, že predseda vlády a ministri okamžite vycestujú na postihnuté miesta a ponúknu okamžitú pomoc až z úrovne vlády. Žiaľ, aj pred niekoľkými mesiacmi boli obce zasiahnuté krupobitím a vláda sa na východ neunúvala," skonštatoval Pellegrini.

13:46 - Škody po živloch by obyvatelia mali nahlasovať bezodkladne a dôkladne zaznamenať všetky škody. Pomôžu tiež fotografie domácností, nehnuteľností pred a po poškodení. Čo by ste mali ďalej robiť sa dozviete vo videu nižšie:

13:36 - V okrese Vranov nad Topľou vyhlásili po zemetrasení mimoriadnu situáciu. Platí v celom okrese. Potvrdil to prednosta okresného úradu Róbert Čalfa.

"Najhoršia situácia je v obci Ďapalovce. Čakáme na statikov, ktorí by mohli bližšie poskytnúť informácie obyvateľstvu, či poškodené domy budú ďalej užívaniaschopné," uviedol. Ako dodal, v obci Girovce podľa vyjadrenia starostky popadali všetky komíny. "Poškodené sú budovy aj v Holčíkovciach a v obci Giglovce," doplnil Čalfa.

Prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan, ktorý sa zúčastnil na utorkovom zasadnutí krízového štábu, priblížil, že v obci Girovce je jeden dom neobývateľný, poškodený je i kostol, ktorý je momentálne nepoužívateľný. "V Holčíkovciach je mimoriadna situácia, je tam poškodený kostol, škôlka, škola a niekoľko rodinných domov. V Ďapalovciach je takmer každý dom poškodený, štyri značne a je do nich zakázaný vstup pre majiteľov," uviedol Harvan.

13:30 - Okresný úrad vo Vranove nad Topľou vyhlásil po zemetrasení mimoriadnu situáciu. Platí v celom okrese. Potvrdil to prednosta úradu Róbert Čalfa. Najhoršia situácia je podľa neho v obci Ďapalovce. Škody sú hlásené aj z ďalších obcí.

12:51 - Takto vyzerá kostol v Jankovciach po zemetrasení.

12:36 - "Pre časť ľudí môže byť aj náprava menej závažných škôd na domoch a bytoch komplikovanejšia a náročnejšia a veľmi ma mrzí, že sa ocitli v tejto situácii. Ďakujem pohotovostným zložkám a tímom, ktoré od včera večera monitorovali situáciu a možné problémy a riziká," napísala hlava štátu na sociálnej sieti.

12:34 - Mimoriadne situácie pre poškodenie domov vyhlásili v obciach to Holčíkovce, Ďapalovce a Kolbovce. 

12:30 - Postihnuté obce zemetrasením navštívil aj štáb ta3. Viac o situácii nás informovala reportérka Katarína Cimborová.

12:26 - Takto zemetrasenie poškodilo budovu základnej školy v obci Košárovce v okrese Humenné. V prípade, že by bola poškodená statika budovy, tak má obec vážny problém, kde umiestni takmer 150 malých škôlkarov a žiakov.

12:04 - Polícia vyvracia dezinformáciu, že pondelkové večerné zemetrasenie na východe Slovenska mali spôsobiť Američania. Počas uplynulých hodín totiž zaznamenala na sociálnych sieťach snahy zvaliť zemetrasenie na Spojené štáty americké. Informuje o tom na sociálnej sieti na stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR.

"Hoaxeri opäť prstom ukázali na HAARP, ktorý obviňovali aj za zemetrasenie v Turecku," uviedla polícia s tým, že projekt je častým predmetom konšpiračných teórií, ktoré tvrdia, že USA cielene vyvoláva prírodné katastrofy po celej Zemi.

11:47 - "Bola to katastrofa. Začalo sa všetko triasť, všetko padať zo stien. Utekali sme von, tak ako sme boli poobliekaní v pyžamách, a čakali sme, čo bude ďalej. Videli sme, čo sa stalo susedom jedným, druhým, takže sme tu spolu plakali," uviedla obyvateľka obce Sabína Gombitová. Im všetko dnu porozbíjalo, kuchynská linka spadla, omietky poopadávali. Musia počkať na statikov, ktorí povedia, či budú môcť dom obývať.

Obyvateľ Ján Andrejčák si najprv myslel, že spadla bomba, potom si uvedomil, že je to zemetrasenie. "Televízor prevrátilo, dobre, že som pri ňom nesedel. Máme popraskané múry, čakáme na statika, ktorý povie, či je to obývateľné. Nemáme kam ísť, teraz sme prespali u sestry," skonštatoval.

11:33 - Pozrite si rozsiahle praskliny jedného z domov v obci Ďapalovce.

11:28 - Ďalšie vyjadrenie starostu Jankovce: "Počul som viacero vyjadrení, že pred otrasom bolo vidieť nejakú veľkú žiaru. Tu z Jankoviec, videli to aj z iných obcí, si mysleli, že spadlo lietadlo."

11:17 - Pre haváriu teplovodu bola nutná odstávka teplej vody pre lokality Sídlisko I a ulice Mierová a Sládkovičova. "Od utorňajších ranných hodín sa začalo s opravami, opätovné spustenie teplovodného systému sa predpokladá dnes zhruba do 14. až 15. hodiny," uviedol Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

Humenská energetická spoločnosť zistila po zemetrasení netesnosť na hlavnom primárnom rozvode na ulici Pugačevova. Zhoršili sa parametre dodávky teplej vody a jej dopĺňanie bolo veľmi vysoké.

Menšie praskliny stien a opadanú omietku zaznamenali tiež v budove mestského úradu, najmä na 3. a 4. poschodí. "Žiadne hlásenia od obyvateľov o vážnych poškodeniach objektov rôzneho typu samospráva zatiaľ neeviduje. Od rána prebieha komunikácia s predsedami Spoločenstiev vlastníkov bytov, stále situáciu zisťujeme," doplnil Škuba.

11:00 - V noci pre zemetrasenie evakuovali v Prešove bytovku na Levočskej ulici. ta3 bola na mieste.

10:55 - Mimoriadne situácie z dôvodu poškodenia domov počas zemetrasenia vyhlásili v troch obciach. Ide o Holčíkovce a Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou a Kolbovce v okrese Stropkov.

Zemetrasenie tam poškodilo vedenia, rozvody, popretrhávalo plynové a vodovodné prípojky k rodinným domom či poškodilo obydlia.

V oblasti hlásia aj výpadky elektrickej energie. Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená. Obidve jadrové elektrárne na území Slovenska sú v poriadku a fungujú v bežnom režime. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"V uvedených obciach išlo o škody ako poškodenie vedení, rozvodov, popretrhávané plynové a vodovodné prípojky k rodinným domom, poškodenie obydlí rôznej závažnosti od popraskaných omietok po narušenie statiky," priblížil rezort. Obidve jadrové elektrárne na území Slovenska sú v poriadku a fungujú v bežnom režime.

10:46 - ta3 získala oficiálne stanovisko o zemetrasení od vedúceho oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied Kristiána Csicsaya. Lokálne magnitúdo dosiahlo 4,9 s hĺbkou 17,8 km. Hlavné epicentrum bolo pri Piškorovciach, ktoré dosahovalo aj najbližšie obce ako napríklad Dapalovce, Vyšná Sitina a podobne.

10:17 - Nepríjemné následky zemetrasenia zverejnila miestna drogéria v Humennom. V utorok ráno otvárali o niekoľko minút neskôr, pretože museli upratať popadané a rozliate produkty.

9:57 - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) eviduje v súvislosti so zemetrasením zvýšený počet hovorov na tiesňovú linku v Košickom a Prešovskom kraji. Dvoch pacientov transportovali do nemocnice v Humennom. Informovalo o tom na sociálnej sieti.

"Išlo predovšetkým o stresové stavy spôsobené psychickou záťažou z uvedeného prírodného javu. Väčšinu z nich operátori vyriešili konzultáciou," priblížili záchranári.

9:55 - Pre ta3 sa vyjadril k pondelkovému zemetraseniu starosta obce Jankovce. "Došlo k poškodeniu viacerých domov. Otázne je v akom stave sú domy z vnútra. Na mojom dome vidno z vonku len poškodené komíny, ale vo vnútri sú popraskané steny," povedal.

Vyjadrenie k miestnemu kostolu: "Ja som laik, ale kostol asi nebude možné obnoviť, sú tam praskliny po celom obvode, vrátane veže. Bude sa musieť vyjadriť statik. Strop našťastie nespadol, ale je vo veľmi zlom stave," povedal starosta Jankoviec. 

9:46 - Východoslovenská distribučná (VSD) nezaznamenala rozsiahlejšie poškodenie elektroenergetických zariadení vplyvom pondelkového (9. 10.) zemetrasenia. Celkovo došlo k ôsmim poruchám, a to len na úrovni nízkeho napätia. Dotklo sa to obyvateľov niektorých obcí v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. Informovala o tom hovorkyňa VSD Andrea Forbergerová s tým, že pri doterajších kontrolách zistili aj posunutie transformátorov.

"Zasiahnuté výpadkom elektriny boli odberné miesta v obciach Turcovce (okres Humenné) a Vyšný Hrabovec (Stropkov)," uviedla s tým, že v obciach Soľ, Benkovce, Holčíkovce a Rafajovce v okrese Vranov nad Topľou, ako aj v Jankovciach a Víťazovciach v Humenskom okrese boli bez elektriny len jednotlivci. Ako spresnila, k skratom na elektrickom vedení došlo po tom, ako zemetrasenie rozkývalo vodiče.

"Pohotovostné tímy VSD boli okamžite v teréne, aby bola distribúcia elektriny obnovená, najčastejšie stačilo vymeniť poistky. Vo včasných ranných hodinách bola nezásobená ešte chatová oblasť v Holčíkovciach, kde dôjde k obnoveniu distribúcie elektriny v priebehu dnešného dňa," dodala.

9:31 - Zásah elektrikárov po zemetrasení v Holčíkovciach.

9:29 - V meste Humenné spôsobilo zemetrasenie v pondelok večer haváriu na teplovodnom potrubí. Nutná tak bola odstávka teplej vody pre lokality Sídlisko I, Mierová a Sládkovičova ulica. Informovalo o tom mesto na svojej webstránke.

"Humenská energetická spoločnosť (HES) zistila netesnosť na hlavnom primárnom rozvode na ulici Pugačevova - pri chodníku vedľa budovy Hotelovej akadémie. Zhoršili sa parametre dodávky teplej vody, kvôli netesnosti značných rozmerov je dopĺňanie teplej vody veľmi vysoké," uviedla samospráva.

Podľa konateľa HES, s. r. o., Humenné Martina Lichmana bolo potrebné v prvom rade počas noci vypustiť vodu z potrubia a systém odstaviť. "Oprava sa začne v utorok, výkopom v skorých ranných hodinách," informoval.

Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

9:02 - V obci Košarovce (okres Humenné) došlo k poškodeniu statiky budovy základnej školy, potvrdil to starosta Peter Čokota. Aktuálne miestni čakajú na statika. Žiaci ráno nenastúpili do školy. Rozsah škôd v obci je mierny, došlo k poškodeniu niekoľkých domov, na ktorých sú viditeľné praskliny.

Zemetrasenie Slovensko ta3 Zemetrasenie Slovensko

8:55 - Hasiči z Prešova mali tri výjazdy, z Holčíkoviec dva a po jednom zo Svidníka a Medzilaboriec. Celkom zasahovalo 29 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 11 kusmi hasičskej techniky.

8:53 - Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR s odvolaním sa na Oddelenie seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré manuálne interpretovalo prvotné automatické dáta.

8:49 - Poškodenie rodinných domov

Ako ďalej povedala, o 22:29 h boli hasiči a polícia požiadaní o súčinnosť do obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, kde došlo následkom zemetrasenia k poškodeniu rodinných domov. "Starostom obce bola v čase o 21:30 h vyhlásená mimoriadna situácia," priblížila Knišová.

Na mieste zasahovali hasiči z Holčíkoviec a deviati členovia DHZO z Ďapaloviec a Soli, ktorí vykonávali prieskum a monitorovali okolie.      

"Na mieste zásahu bola prítomná polícia, starosta obce a skupina z Krízového riadenia mesta Vranov nad Topľou. Podľa predbežných informácií bolo v dedine zemetrasenie o sile 4,9 magnitúdy. Z obce Ďapalovce bolo evakuovaných 44 ľudí a 15 rodinných domov bolo uzatvorených. Krízový štáb rozhodol v čase o 02.15 h o ukončení akcie s tým, že v ranných hodinách sa bude ďalej pokračovať," povedala Knišová.

Začíname ONLINE článok. Dozvuku zemetrasenia sa budeme venovať celý utorok, a to aj vo vysielaní ta3.

Čo sa dialo?

V noci mali evakuovať v Prešove bytovku na Levočskej ulici. Ľudia čakali pred bytovými blokmi, pre podozreniu prasknutia nosných častí bytovky. Statik bytovku ešte v noci skontroloval. Praskliny v pivnici však môžu byt aj staršie. Obyvatelia sa ešte v noci vrátili domov.

Ľudia čakali tri hodiny vonku

Ľudia čakali viac ako tri hodiny v obavách na chodníku pred bytovkou, nakoniec sa evakuácia nekonala.

Únik plynu

Preverenie pre únik plynu nahlásili v bytovom dome na Magurskej ulici v Prešove.

Na mieste zasahovala polícia, ale aj technik Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý po vykonanom meraní našiel miesto úniku v jednom z bytov na 3. poschodí bytového domu a zastavil ho.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok