Štartuje NHL. Titul obhajujú vo Vegas, piati Slováci majú istý štart v prvom tíme, ostatní si na príležitosť musia počkať

ta3, TASR
10.10.2023 15:00 , Aktualizované: 10.10.2023 22:44

Tromi zápasmi sa o pár hodín začne 107. ročník zámorskej NHL. Na štarte sezóny bude aj jeden slovenský hokejista, Erik Černák so spoluhráčmi z Tampy Bay privíta Nashville (v utorok o 23.30 SELČ), v ďalších stretnutiach Pittsburgh hostí Chicago s tohtoročnou draftovou jednotkou Connorom Bedardom a Vegas vykročí za obhajobou titulu duelom proti Seattlu.

1500x500.jpg
X/Vegas Golden Knights

Juraj Slafkovský

Po nováčikovskej sezóne v drese Montrealu, ktorú mu predčasne ukončilo zranenie kolena, by chcel v NHL naplno preraziť aj ďalší Košičan, vlaňajšia draftová jednotka.

Devätnásťročný krídelník našiel v kempe správny rytmus, podľa médií začal efektívne využívať svoju robustnú postavu, hrať zodpovedne vo vlastnom pásme a bol kreatívny v tom útočnom.

V piatich prípravných dueloch nazbieral tri body za dva góly a asistenciu a našiel stabilné miesto v druhom útoku po boku Kirbyho Dacha.

Slafkovský si chce sebavedomie preniesť aj do súťažného ročníka, pred jeho štartom je v dobrom mentálnom nastavení: „Momentálne si užívam veľmi veľa zábavy, keď hrám so skvelými hráčmi v tomto skvelom tíme. Musíme si to preniesť aj do základnej časti.“

IMG_3701-2048x1463.jpeg USA TODAY Sports/David Kirouac Na snímke Juraj Slafkovský.

Adam Ružička

Ľadové plochy v NHL by mal pravidelne brázdiť aj rodák z hlavného mesta. Ružička v minulej sezóne naznačil svoj ofenzívny potenciál. V príprave zaznamenal štyri body (1+3) v šiestich dueloch.

Slovenský center verí, že mu pomôže aj zmena trénera, Darryla Suttera nahradil na striedačke „plameňov“ Ryan Huska. Ten chce od Ružičku, aby podával konzistentné výkony.

„Krátko som sa o tom rozprával s Huskom a povedal mi, že odo mňa chce, aby som hral konzistentne a že dostanem šancu hrať v top útoku. Komunikácia a celkové pozitívne nastavenie je niečo, čo som v minulej sezóne nepoznal. Je pre mňa skutočne dobré vedieť, čoho som schopný a že to rovnako vidia aj tréneri,“ povedal Ružička pre Sportsnet.

ruzicka.png USA TODAY Sports/SERGEI BELSKI Na snímke Adam Ružička.

Šimon Nemec

Hokejový obranca odštartuje sezónu v nižšej zámorskej AHL. Napriek vydarenému prípravnému kempu sa nezmestil do 23-členného kádra New Jersey Devils. Nemca, rodáka z Liptovského Mikuláša, poslalo vedenie „diablov“ do farmárskeho tímu Utica Comets.

Devätnásťročný Nemec, vlaňajšia draftová dvojka, do poslednej chvíle bojoval o miesto v prvom tíme. V príprave odohral za New Jersey štyri stretnutia, v ktorých si pripísal dva góly a dve asistencie.

Výkonmi si pýtal miesto v NHL, smolou však preňho je, že Devils majú momentálne na súpiske až osem bekov, pričom šiesti majú jednocestný kontrakt.

Dvojcestný má okrem Nemca aj Luke Hughes, s mladým Američanom však klub s istotou počítal do prvého tímu. Sedmičku obrancov v otváracom tíme NJ napokon tvoria Kevin Bahl, Dougie Hamilton, Luke Hughes, John Marino, Colin Miller, Jonas Siegenthaler a Brendan Smith.

Devils zapísali na „roster“ aj dvoch brankárov a 14 útočníkov. Nemec hral za Uticu aj v uplynulej sezóne, v základnej časti nazbieral 34 bodov (12+22) v 65 stretnutiach, v play off pridal štyri body (1+3) v šiestich dueloch.

V kempoch neuspeli

Statočne si v príprave počínal aj Maroš Jedlička, ktorý bol príjemným prekvapením v kempe Colorada. Klub počítal s jeho nasledujúcim pôsobením na farme, no 20-ročný útočník si počas prípravného stretnutia s Dallasom privodil zranenie ramena, po ktorom si od hokeja na dlhší čas oddýchne.

V kempoch bojovali aj ďalší Slováci, ktorých kluby postupne poslali do svojich farmárskych mužstiev. V nich začnú sezónu Samuel Kňažko (Columbus), Patrik Koch, Miloš Kelemen (obaja Arizona), Pavol Regenda (Anaheim), Martin Pospíšil (Calgary), Marián Studenič (Seattle), Adam Sýkora (NY Rangers), Filip Mešár (Montreal), Martin Chromiak (Los Angeles) či Maxim Čajkovič (Tampa Bay).

Dobrými výkonmi v AHL by si mohli počas sezóny vypýtať pozvánku do profiligy. V závere ročníka by teoreticky mohli dostať šancu aj niektorí nádejní mladíci z juniorských líg, ako napríklad Samuel Honzek, ktorého tento rok draftovalo vedenie Calgary v 1. kole zo 16. miesta.

Experti jeho debut nečakajú

Košičan Jakub Demek je prekvapujúco súčasťou otváracej súpisky tímu NHL Vegas Golden Knights pred štartom sezóny.

Zámorský portál The Hockey News však tvrdí, že podľa všetkého ide v jeho prípade iba o špekulácie s platovým stropom a nakoniec prvý tím opustí. Golden Knights museli splniť podmienky platového stropu a uchrániť si iných hráčov pred stratou, keďže by ich museli zapísať na waiver listinu.

Debut dvadsaťročného útočníka v profilige je nepravdepodobný, keďže iba v nedeľu 8. októbra podpísal trojročný nováčikovský kontrakt so „zlatými rytiermi“ a v zámorí zatiaľ pôsobil iba v juniorskej Western Hockey League.

Sezónu by mal stráviť na farme v Hendersone V AHL, kde sa už aj pripravoval na sezónu.

„Zo 14 uvedených útočníkov je prekvapením iba Demek. Začiatkom tohto týždňa podpísal vstupnú zmluvu a môže byť preradený do AHL bez toho, aby musel ísť na waiver listinu. Golden Knights by mali priestor pre ďalšieho útočníka navyše za predpokladu, že zostanú pod platovým stropom. Očakávajte teda ešte transakciu, pokiaľ ide o Demekovo počiatočné miesto na súpiske,“ poznamenal Paul Delos Santos z The Hockey News.

Demek odohral uplynulé dve sezóny v kanadskej juniorskej súťaži WHL. V minulom ročníku si v drese Kamloops Blazers pripísal 11 bodov (4+7) v 15 zápasoch základnej časti, navlas rovnakú bodovú bilanciu mal aj v 14 dueloch play off.

Rok predtým získal s Edmontonom Oil Kings titul vo WHL. Počas mládežníckych čias reprezentoval Slovensko v kategórii do 17, 18 i 20 rokov, v sezóne 2021/2022 štartoval aj na MS hráčov do 20 rokov.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok