Štartuje NHL. Titul obhajujú vo Vegas, piati Slováci majú istý štart v prvom tíme, ostatní si na príležitosť musia počkať

ta3, TASR
10.10.2023 15:00 , Aktualizované: 10.10.2023 22:44

Tromi zápasmi sa o pár hodín začne 107. ročník zámorskej NHL. Na štarte sezóny bude aj jeden slovenský hokejista, Erik Černák so spoluhráčmi z Tampy Bay privíta Nashville (v utorok o 23.30 SELČ), v ďalších stretnutiach Pittsburgh hostí Chicago s tohtoročnou draftovou jednotkou Connorom Bedardom a Vegas vykročí za obhajobou titulu duelom proti Seattlu.

Bedardov debut

Titul obhajuje Vegas, hráči Golden Knights v minulosezónnom finále play off zdolali Floridu 4:1 na zápasy a prvýkrát v krátkej klubovej histórii zdvihli nad hlavy Stanleyho pohár.

Cestu za jeho obhajobou začnú proti Seattlu, pričom pred úvodným buly slávnostne vyvesia pod strop T-Mobile Areny majstrovskú vlajku.

Udalosťou úvodnej noci bude aj profiligový debut Connora Bedarda, ktorého mnohí považujú za generačný talent. Hokejoví experti nepochybujú, že z 18-ročného kanadského centra vyrastie hviezda najvyššej veľkosti. Blackhawks na ňom chcú postaviť prestavbu kádra.

Svoje umenie bude môcť prvýkrát ukázať na ľade Pittsburghu, teda tímu, ktorému velí z pozície kapitána jeho veľký hokejový vzor Sidney Crosby. Bedard naznačil svoje schopnosti už v príprave, keď si v štyroch zápasoch pripísal päť bodov (1+4).

Sid_vs._The_Kid_Hockey735485.jpg TASR/AP Na snímke Connor Bedard.

Kto má šancu uspieť?

Zámorskí experti v predsezónnych prognózach označili za najväčších favoritov na zisk Stanley Cupu Colorado s Nathanom MacKinnonom, Mikkom Rantanenom a Caleom Makarom, Edmonton s magickou dvojicou Connor McDavid a Leon Draisaitl či Carolinu.

Vysoko radia aj New York Rangers, New Jersey, Tampu Bay, Dallas a obhajcu Vegas. Spomína sa aj Toronto, ktoré na majstrovský pohár čaká už 55 rokov, čo je najdlhšia séria v histórii NHL.

Hokejová verejnosť bude oči upierať takitež na Pittsburgh, ktorý by sa po sezóne bez play off rád vrátil na výslnie. Pomôcť by mu v tom mal najproduktívnejší obranca minulej sezóny a trojnásobný víťaz Norrisovej trofeje Erik Karlsson, ktorého získali Penguins zo San Jose.

Prekvapiť však môžu aj iné mužstvá, ďalší progres sa očakáva u Buffala, Ottawy či Detroitu.

Otázne je, či sa podarí zopakovať minulosezónny úspech Floride, ktorá začne sezónu bez dvoch defenzívnych opôr Brandona Montoura a Aarona Ekblada.

Slováci v NHL

Pred štartom základnej časti NHL majú istotu účasti v prvom tíme piati slovenskí hokejisti - obrancovia Erik Černák (Tampa Bay), Martin Fehérváry (Washington) a útočníci Tomáš Tatar (Colorado), Juraj Slafkovský (Montreal) a Adam Ružička (Calgary).

V prípravnom kempe New Jersey bojoval do poslednej chvíle o miestenku v hlavnom mužstve Šimon Nemec, no napokon sa ho vedenie rozhodlo poslať na farmu do Uticy Comets. Pred začiatkom sezóny zostával naďalej bez zmluvy brankár Jaroslav Halák.

Erik Černák

Stabilnou súčasťou defenzívy Tampy Bay je aj rodák z Košíc, ktorý sa s Lightning trikrát za sebou prebojoval do finále play off a v rokoch 2020 a 2021 dobyl s tímom Stanleyho pohár. Dvadsaťšesťročný obranca sa už zotavil z otrasu mozgu, ktorý utrpel v minulej sezóne v sérii play off proti Torontu, keď ho trafil do hlavy Michael Bunting.

„Bolo to pre mňa náročné, lebo sa to stalo v play off. Zranenie mrzelo o to viac, že v tejto fáze sezóny chcete pomôcť mužstvu. Mohol som iba sledovať zápasy. Každý má však podporoval - spoluhráči, tréneri, celá organizácia,“ povedal Černák pre Tampa Bay Times.

Teraz je však už fit a v novej sezóne chce opäť znepríjemňovať hru súperom. V minulom ročníku si vytvoril osobné maximá so 100 zblokovanými strelami a 209 bodyčekmi.

Vo svojej šiestej profiligovej sezóne je pripravený zobrať na seba väčšiu úlohu: „Čím dlhšie ste v tejto lige, tým viac poznáte svoje úlohy. Viete, čo môžete robiť na ľade lepšie, najmä z hľadiska držania si správnej pozície. Lepšie rozumiete hre. Usilujem sa každý deň na sebe tvrdo pracovať, navyše tento rok cítim, že by som mohol zobrať na seba aj úlohu lídra. Budem sa snažiť ostatným pomôcť, ukázať mladým hráčom smer.“

Martin Fehérváry

Podobne stabilnú pozíciu má aj 24-ročný Bratislavčan v obrane Washingtonu. V predošlých dvoch sezónach bol defenzívnou oporou Capitals, v tej novej by bol rád väčším prínosom aj po ofenzívnej stránke.

„Celkovo sa snažím byť lepší hráč a myslím si, že dokážem ešte zdokonaliť svoju ofenzívnu hru. Viem, že dokážem strieľať viac gólov a podobne to vnímam aj s tvorením hry. Chcem na sebe tvrdo pracovať a budovať si sebadôveru - keď si na ľade viac veríte, potom toho na ňom dokážete urobiť viac,“ uviedol Fehérváry.

Verí, že nový tréner Spencer Carbery dokáže pomôcť tímu vrátiť sa do bojov o Stanleyho pohár: „Skutočne sa mi páči jeho systém, to, čo teraz hráme. Zažil som ho na farme v Hershey a vždy sa mi jeho štýl hry pozdával. Myslím si preto, že by nám to malo skutočne sadnúť.“

Tomáš Tatar

Po dvoch rokoch v New Jersey sa rodák z Ilavy stal v lete voľným hráčom. Zmluvu nemal ešte dlho po otvorení trhu, po mesiacoch čakania sa nakoniec v polovici septembra dohodol na ročnom kontrakte s Coloradom.

Avalanche zvolil aj preto, že hviezdami nabitý tím má tie najvyššie ambície.

„Tomáš bol počas svojej kariéry v NHL konzistentný a produktívny hráč. Je skúsený krídelník, ktorý prinesie väčšiu hĺbku do našich útočných radov. Je platný na oboch stranách klziska,“ uviedol na adresu Tatara generálny manažér klubu Chris MacFarland.

tatar.png USA TODAY Sports/Ron Chenoy Na snímke Tomáš Tatar.
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok