Hlina tvrdí, že Majerský zničil nádej na koalíciu s PS. Označil ho za vydierateľného politika, šéf KDH takéto tvrdenia odmieta

ta3/Patrik Mindžák, TASR
6.10.2023 16:58 , Aktualizované: 6.10.2023 20:05

V zákulisí to vrie. Posledné meno na kandidátke SASKY Alojz Hlina sa na sociálnej sieti vyjadril k aktuálnej situácii ohľadom vzniku budúcej vlády. Servítku si pred ústa nedával, šéfa KDH Milana Majerského označil za vydierateľného politika. To, že podľa neho vznikne koalícia Smeru, Hlasu a SNS, zapríčinil práve prešovský župan.

20232205_sas_kandidatka_02960654.jpg
TASR/Jaroslav Novák

Majerského signály

Hlina píše, že nie je prekvapený ohľadom toho, ako ľahko a rýchlo dokáže predseda strany Smer-SSD Robert Fico poskladať vládu.

Ozrejmil, že pre chaos, ktorý po voľbách na Slovensku panuje, odcestoval do Slovinska, aby bol mimo tohto všetkého.

„Fico potreboval, aby Pellegrini nemal plán B, potreboval vyhlásenia, aby žiadna iná vláda nevznikla, to ho malo presvedčiť, aby bol konštruktívny,“ napísal s tým, že to zabezpečil Majerský. „Iniciatívne vysielal signály - utekal do centrály Smeru, rozprával, ako musí PS zásadne zmeniť svoj program, ako aj to, ako ide KDH do opozície," opisuje.

Ak pôjde KDH do opozície, nemôže vzniknúť iná vláda, ako tá so Smerom, Hlasom a SNS, myslí si Hlina.

Fico má pustiť pár návrhov KDH

Ďalej priblížil, že Smer zabezpečil „konštruktívnosť“ Majerského vydieraním. „Majerský by pred nástupom do funkcie župana nevedel zaplatiť z úspor ani rekonštrukciu kúpeľne vo svojom panelákovom byte," vyhlásil.

Keď sa mu však podľa Hlinových slov začalo vo funkcii župana dariť, zabezpečil si veľký pozemok s výhľadom na Vysoké Tatry. Je však otázne, ako naň získal potrebné prostriedky.

„Majerský je vydierateľný a vydierajú ho ľudia, ktorým záleží na tom, aby to dopadlo tak, ako to ide dopadnúť. U Majerského som jeho rizikovosť už dávno naznačoval, teraz to hovorím otvorene. KDH pod jeho vedením bude piatou kolónou oligarchie a Smeru,“ konštatoval.

„Mimochodom, dohoda Fica a Majerského obsahuje, že pustia aj niečo ohľadom interrupcií, plus presun eurofondov na VÚC a keď ľudia od Danka začnú blbnúť, tak zopár poslancov KDH zaberie,“ dodal na záver Hlina.

Reakcia na seba nenechala dlho čakať

Líder KDH jeho slová odmieta. Ako podotkol, Hlinovo správanie vysvetľuje, prečo je hnutie opatrné vo vzťahu k črtajúcej sa alternatíve voči Ficovej vláde.

Majerský tvrdí, že nejestvuje dôvod, pre ktorý by mal byť akokoľvek vydierateľný.

„Kúpa pozemku a stavba nášho rodinného domu bola financovaná z mojich úspor, úspor mojej manželky, hypotéky a príjmov mňa ako župana a manželky ako europoslankyne. Dom sme stavali niekoľko rokov,“ uviedol.

Predseda KDH nevidí zmysel komentovať ani špekulácie o takzvaných dohodách KDH so stranou Smer.

„Pokiaľ ide o tému presunu eurofondov na župy, Fico sa k nej predsa prihlásil sám už v poslednej predvolebnej diskusnej relácii Rádia Slovensko,“ podotkol.

Napriek opatrnosti voči črtajúcej sa alternatíve voči Ficovej vláde potvrdil stanovisko predsedníctva, po ktorom platí, že KDH nepôjde do vlády so Smerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok