Brutálny útok. Rusko zasiahlo obchod a kaviareň v Charkovskej oblasti, hlásia desiatky obetí

ta3/ČTK
5.10.2023 15:10 , Aktualizované: 5.10.2023 18:37

Viac ako 50 ľudí zahynulo pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti, uviedol na sociálnych sieťach šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Ruské sily podľa neho zasiahli obchod a kaviareň v dedine Hroza zhruba 30 kilometrov západne od Kupjanska. Na mieste pracujú záchranné tímy, ktoré pátrajú po preživších a obetiach v sutinách budov. Ide o najsmrteľnejší útok v Charkovskej oblasti od ruskej invázie na Ukrajinu, uviedla podľa stanice Suspilne vojenská oblastná správa.

„Dnes okolo 13:15 (miestneho času, 12:15 SELČ) Rusi zasiahli kaviareň a obchod, kde bolo mnoho civilistov,“ napísal Synehubov.

Pôvodnú bilanciu 48 mŕtvych neskôr s postupom záchranných prác zvýšil na 51, pričom zahynul aj šesťročný chlapec. Zranených je sedem vrátane šiestich žien prevažne starších ako 50 rokov a jedného 55-ročného muža. Dve zranené sú vo vážnom stave.

Brutálny ruský zločin

Incident odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ho označil za "brutálny ruský zločin" a "zámerný teroristický útok".

"Ruský teror treba zastaviť. Všetci, ktorí pomáhajú Rusku obchádzať sankcie, sú zločinci. Každý, kto podporuje Rusko, podporuje zlo," uviedol prezident, ktorý je na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v španielskej Granade.

Rusko podľa predbežných informácií útočilo raketou Iskander. Útok bol zjavne cielený, a ukrajinské bezpečnostné služby preto začali vyšetrovanie, uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. „Teroristi útočili zámerne v čase obeda, aby spôsobili maximálny počet obetí,“ dodal ukrajinský minister obrany Rustom Umerov.

V čase útoku sa v kaviarni podľa Klymenka konala smútočná hostina na počesť jedného z obyvateľov Hrozy. Všetky obete pochádzajú práve z tejto dediny so zhruba 300 obyvateľmi.

Podnik aj neďaleký obchod podľa ministra ruský útok úplne zrovnal so zemou. Fotografie z miesta zverejnené úradmi ukázali záchranárov stojacich nad tlejúcimi hromadami tehál, dreva a pokrúteného kovu či zo sutín vyslobodené mŕtve telá vyrovnané pozdĺž múru priľahlého detského ihriska.

Zelenskyj útok ostro odsúdil

„Na smútočnej hostine boli prítomní ľudia z každej rodiny, z každej domácnosti“ z Hrozy, povedal Klymenko podľa agentúry Reuters vo vysielaní ukrajinskej televízie.

Incident odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ho označil za „brutálny ruský zločin“ a „zámerný teroristický útok“.

„Ruský teror treba zastaviť. Všetci, ktorí pomáhajú Rusku obchádzať sankcie, sú zločinci. Každý, kto podporuje Rusko, podporuje zlo,“ uviedol prezident, ktorý je na summite Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade.

Dnešný útok bol jedným z najhorších z hľadiska počtu civilných obetí pri jedinom ruskom údere od začiatku vojny, píše agentúra Reuters. Úrady v Charkovskej oblasti pre útok vyhlásili trojdňový smútok, od piatka do nedele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok