Vytrvalý Američan. Zámer stretnúť sa s guvernérom štátu mu s pištoľou nevyšiel, neskôr to skúsil s útočnou puškou

ta3, čtk
5.10.2023 20:52

Neznámy muž sa dvakrát domáhal stretnutia s guvernérom amerického štátu Wisconsin Tonym Eversom, najskôr s pištoľou a neskôr s útočnou puškou. Oznámila to podľa agentúry AP hovorkyňa regionálnej vlády. Uviedla, že muž bol už po prvom príchode do štátneho Kapitolu zadržaný, ihneď však zložil kauciu a o niekoľko hodín neskôr sa vrátil.

Wisconsin_Governor_Threat721829.jpg
TASR/AP

Zoznam terčov

Evers je politikom Demokratickej strany, ktorý bol za guvernéra zvolený v roku 2019. Jeho tím sa k udalostiam odmietol vyjadriť a podrobnosti o totožnosti zadržaného neboli ihneď k dispozícii.

Podľa hovorkyne jednej zo štátnych agentúr Tatyany Warrickovej sa muž prvýkrát ku guvernérovej kancelárii vydal okolo 14:00 miestneho času (21:00 SELČ). Bol do pol tela vyzlečený, v puzdre pri páse mal nabitú pištoľ a chcel sa stretnúť s Eversom, ktorý v budove nebol. Vo wisconsinskom Kapitole je zakázané otvorene nosiť strelnú zbraň, a muž tak skončil vo väzbe.

Po prevoze do okresnej väznice bol rýchlo prepustený na kauciu a pred 21:00 bol opäť u guvernérovho pracoviska, tentoraz s rovnako nabitou útočnou puškou, povedala Warricková. Areál je pre verejnosť od 18.00 h zatvorený, muž sa však znovu domáhal Eversa, načo bol opäť zadržaný.

Ako podotýka AP, išlo o najnovšie v rade bezpečnostných incidentov s politickým podtextom, ktoré USA za posledné roky zažili.

Pripomína, že Evers bol na „zozname terčov“, ktorý spísal muž podozrivý z minuloročného zastrelenia wisconsinského sudcu na dôchodku. Na zozname bola aj demokratická guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová, ktorá bola v roku 2020 terčom plánovaného únosu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok