KĽDR zastavila jadrový reaktor. Južná Kórea sa obáva, že využije plutónium na výrobu nukleárnych zbraní

ta3, TASR
5.10.2023 17:03

Severná Kórea zastavila reaktor vo svojom hlavnom jadrovom komplexe v Jongbjone. Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že možným dôvodom je snaha KĽDR extrahovať z vyhoretého jadrového paliva plutónium vhodné na výrobu nukleárnych zbraní. Južná Kórea preto kroky svojho severného suseda pozorne sleduje, informovala agentúra Reuters.

reaktor.png
Yahoo

Domnienky alebo realita?

Prevádzka päťmegawattového reaktora v Jongbjone bola zastavená koncom septembra, uviedli americké a juhokórejské tajné služby. „Južná Kórea a Spojené štáty sa domnievajú, že by to mohlo znamenať začatie procesu prepracovania vyhoretých palivových tyčí s cieľom získať plutónium použiteľné na výrobu jadrových zbraní,“ napísal juhokórejský denník Tonga ilbo s odvolaním sa na juhokórejský vládny zdroj.

Jadrový komplex v Jongbjone je hlavným severokórejským zdrojom plutónia, ktorý je pravdepodobne využívaný na výrobu jadrových zbraní. Severná Kórea tiež prevádzkuje zariadenie na obohacovanie uránu, ktorý je ďalším zdrojom materiálu pre atómové zbrane.

„Nie je vylúčené, že Severná Kórea vykoná jadrový test,“ citoval denník Tonga ilbo juhokórejského vysokého vládneho predstaviteľa.

KĽDR sa označuje za jadrový štát, koľko jadrových zbraní vyrobila, ale nezverejnila. V minulých rokoch vykonala šesť podzemných jadrových skúšok a od vlaňajška existujú obavy, že pripravuje ďalší test.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok