Rusko dosahuje svoje ciele na Ukrajine, vyhlásil Putin. Informoval aj o stratách protivníka od začiatku protiofenzívy

ta3, čtk
5.10.2023 18:19 , Aktualizované: 5.10.2023 21:57

Ukrajina od začiatku svojej protiofenzívy na začiatku júna prišla o viac ako 90-tisíc vojakov, vyše 550 tankov a skoro 1 900 obrnených vozidiel, vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin na konferencii diskusného klubu Valdaj. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Čo sa stane, ak Putin vyhrá vojnu? Z Ukrajiny bude Poľsko Hitlerových čias, myslí si americký profesor
TASR/AP

Dosahujú ciele

„Len od začiatku takzvanej protiofenzívy, len od 4. júna ukrajinské vojská podľa posledných údajov stratili už viac ako 90-tisíc ľudí. To sú nevratné straty,“ povedal Putin. Podľa agentúry TASS dodal, že Ukrajinci prišli aj o 557 tankov a takmer 1 900 obrnených vozidiel rôzneho typu.

Napriek tomu, že vojna proti Ukrajine, rozpútaná na rozkaz z Kremľa, pokračuje 589. dňom, Putin zostáva presvedčený, že Rusko dosiahne svoj cieľ.

„Máme svoje pochopenie, čo a ako sa vyvíja, chápeme, kde a čo musíme urobiť, kde a čo musíme pridať. Pokojne kráčame na dosiahnutie svojich cieľov a som presvedčený, že dosiahneme realizáciu úloh, ktoré sme si stanovili,“ povedal podľa TASS. Agentúra spomínané vojnové ciele bližšie nespresnila.

Nezrovnalosti

„V septembri Putin vyhlásil, že Ukrajina prišla o 18-tisíc obrnených vozidiel. V októbri tento počet znížil na devätinu,“ poznamenal server Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu.

Upozornil, že Putinovo tvrdenie o 18-tisícoch ukrajinských obrnencoch, zničených od začatia protiofenzívy, vyslovené na ekonomickom fóre vo Vladivostoku 12. septembra, výrazne prevyšovalo údaje, ktoré uvádza ruské ministerstvo obrany o ukrajinských stratách od rozpútania vojny.

Ministerstvo 11. septembra tvrdilo, že od začiatku „špeciálnej vojenskej operácie“, ruskí vojaci údajne zničili 11 779 tankov a ďalších obrnených vozidiel. V súčasnosti ministerstvo odhadlo ukrajinské straty na 12 334 obrnencov.

Podľa analytikov, oslovených serverom Agenstvo, disponovali ukrajinské sily počas vojny celkom 14 100 obrnenými vozidlami, čo bolo o 3 900 menej, než o koľko podľa Putinovho septembrového vyjadrenia ukrajinská armáda prišla len o začiatku protiofenzívy, dodala Meduza.

Prvotné vyjadrenia

Putin spočiatku hovoril o tom, že susednú krajinu treba „demilitarizovať“ a „denacifikovať“, aby Ukrajina nepredstavovala pre Rusko hrozbu.

Kyjev a Západ pokladajú inváziu ruských vojsk za ničím nevyprovokovanú agresiu.

Najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny si podľa odhadov vyžiadal už desaťtisíce obetí, vrátane tisícov civilistov a stoviek detí a milióny ľudí vyhnal z domovov.

Ukrajina a ani Rusko - s niekoľkými výnimkami na začiatku vojny - vlastné straty neuvádzajú, len odhady strát nepriateľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok