Na Ukrajine ostreľujú Duchovia Bachmutu. Zlikvidovali stovky okupantov a nestratili jediného muža, veliteľ odhalil ich taktiky a úspechy

ta3/Lenka Klobučníková
5.10.2023 00:00

Ukrajinská armáda sa počas dobývania Bachmutu výrazne spolieha na elitnú jednotku ostreľovačov, ktorá podľa slov svojho veliteľa v okolí spomínaného doneckého mesta zlikvidovala už viac ako 550 okupantov. Skupina je známa pod označením Duchovia Bachmutu.

F7caATWXoAAqDwY.jpg
Twitter/Defense of Ukraine

V uplynulých mesiacoch sa stala postrachom ruskej armády. „Sám som osobne zodpovedný za 113 nepriateľov,“ povedal webu Insider šéf jednotky, ktorá vraj od vypuknutia invázie neprišla o jediného člena.

Nezastaviteľní ostreľovači

Maskujú sa v lesoch či na poliach a denne likvidujú ruské ciele, ktoré sa pohybujú v okolí Bachmutu. Reč je o elitnej skupine ukrajinských ostreľovačov, ktorí operujú na území centrálneho Donbasu. Hovoria si Duchovia Bachmutu – meno odvodzujú od prezývky svojho veliteľa. U okupantov si vypestovali rešpekt a povesť.

Vyčerpávajúce misie

„Pracujeme 24 hodín denne, nerobíme rozdiely medzi dňom a nocou. Žiadne víkendy nie sú. Keď sa človek vráti z misie, je totálne vyčerpaný, jednoducho bez šťavy,“ povedal webu Insider jeden z Duchov Bachmutu. Jednotka, v ktorej pôsobí a ktorá má desiatky členov, zlikvidovala za posledných deväť mesiacov 558 okupantov.

Lov na ruských vojakov

Tím si elektronicky zaznamenáva každú ranu cez mieridlá svojich pušiek. Spomínané informácie napriek tomu nie je možné nezávisle overiť.

Už v lete vojakov obávanej formácie vyspovedal reportér BBC. Jeho závery sa zhodujú s tým, čo teraz zistil Insider.

„Jedna malá skupina sniperov nedokáže vyhrať vojnu ani zabrať Bachmut. Napriek tomu veria, že majú určitý vplyv. Ide hlavne o psychologický efekt na ich nepriateľa – loviť jedného ruského vojaka po druhom, a to z miesta, ktoré nie je vidieť, so zvukom, ktorý nie je počuť,“ komentoval web britskej stanice.

Taktiky ostreľovačov

Akonáhle eliminujú vysokopostaveného člena ruskej armády, snažia sa odstrániť aj okupantov v okolí. Skupina je účinná na značnú vzdialenosť. Podľa Ducha sa jednotke podarilo trafiť človeka, ktorý bol od strelca vzdialený 2,5 kilometra. Pokiaľ je to pravda, radil by taký výkon snipera k úplnej elite.

Napriek ťažkej situácii Duchovia Bachmutu uvádzajú, že od vypuknutia invázie ešte nestratili jediného muža. Najbližšie k smrti bol zatiaľ veliteľ s ďalším bratom v zbrani, keď v ich blízkosti vybuchla mína. Obaja Ukrajinci utrpeli zranenia. Duchovi sa zaryl šrapnel do nohy, kvôli čomu pobudol dva týždne v nemocnici.

V jednote je sila

„Naša sila spočíva v tom, že sme absolútne sebestační. Nespoliehame sa na nikoho zvonku, len sami na seba. To je pravdepodobne dôvod, prečo sme všetci stále nažive,“ povedal líder skupiny, ktorá využíva predovšetkým americkú zbraň Barrett M107A1, ale aj niektoré ukrajinské ostreľovačky, ako sú UAR-10 a Snipex Alligator.

Až 16 hodín v jednej pozícii

Svoje operácie na fronte spojené s vysokými počtami zásahov ukrajinskí ostreľovači nepovažujú za šport. „Nejde o niečo, na čo by mal človek byť hrdý. Zabíjame ľudí a likvidujeme nepriateľa,“ povedal pre BBC Kuzia, ďalší z členov formácie.

Ukrajina v posledných mesiacoch zosilnila ofenzívne operácie v okolí okupovaného Bachmutu. Boje majú teraz odlišný charakter, ako mali napríklad na jar. Z bezprostrednej prestrelky vo vnútri mesta sa stal taktickejší zápas na poliach a v lesoch okolo zničeného Bachmutu. Oba typy bojov predstavujú jedinečné výzvy.

„V mestskom boji vás síce chránia steny, neustále však musíte čeliť bombardovaniu, takže každých 10 až 15 minút meníte pozície. V rozľahlejšom teréne je to iná hra. Ostreľovači sa musia veľmi dobre maskovať, v jednej pozícii môžu čakať až 16 hodín,“ dodal Duch Bachmutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok