V Rusku rastú obavy z mobilizácie. Šojgu oznámil vytvorenie deviatich záložných plukov

ta3/TASR
5.10.2023 12:10

Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že bolo vytvorených deväť záložných plukov v spojitosti so špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine. Moskva používa slovné spojenie "špeciálna vojenská operácia" pre pomenovanie vojny proti Ukrajine, ktorú rozpútala 24. februára. Informuje agentúra DPA.

"K dnešnému dňu máme deväť záložných plukov, ktoré sa pripravujú a sú prirodzene a neustále dopĺňané," povedal Šojgu.

Nábor vojakov sa podľa neho robí na základe dobrovoľnosti. Minulý mesiac sa na takúto službu prihlásilo 38-tisíc osôb a od začiatku roka viac než 330-tisíc ľudí.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vlani v septembri čiastočnú mobilizáciu 300-tisíc záložníkov. Do cudziny preto ušli tisíce mladých mužov v snahe vyhnúť sa vojne.

Obavy z ďalšej mobilizácie

V Rusku rastú obavy z vyhlásenia ďalšej mobilizácie z dôvodu pretrvávajúcej vojny a absencie výraznejších úspechov. Politické vedenie krajiny a armáda však upozorňujú, že vojnové ciele je možné dosiahnuť len s dobrovoľníkmi - bez ďalšieho povolávania.

Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských síl Valerij Gerasimov sa vo štvrtok stretli s veliteľmi jednotiek bojujúcich na Ukrajine. Miesto stretnutia však nebolo bezprostredne známe, dodáva agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok