EÚ sa bude rozprávať s Ukrajinou o vstupe ešte tento rok. Má sa zamerať na sedem oblastí

ta3, čtk
3.10.2023 21:39

Európska únia sa chystá formálne začať prístupové rozhovory s Ukrajinou už pred koncom roka. S odvolaním sa na svoje diplomatické zdroje to napísal bruselský web Politico, podľa ktorého by krok mali schváliť lídri únijných krajín na decembrovom summite.

Európska únia predĺžila sankcie voči Rusku, prijala aj ďalšie opatrenia
Facebook/GLOBSEC

Ťažké odporovať

EÚ udelila Ukrajine postavenie kandidátskej krajiny vlani v júni. Pre ruskú agresiu tak urobila nezvyčajne rýchlo, len niekoľko mesiacov po podaní žiadosti. Ďalším formálnym krokom má byť začatie prístupových rozhovorov, ktoré by Kyjev rád otvoril ešte tento rok. Niektoré krajiny však nabádajú k opatrnosti.

„Cieľom je v decembri dosiahnuť politickú zhodu na otvorení rozhovorov,“ povedal Politicu jeden z diplomatických zdrojov.

Základom pre to má byť hodnotenie pokroku uchádzačských krajín vrátane Ukrajiny, ktoré Európska komisia zverejní v novembri. Ak Kyjev docieli posun v siedmich sledovaných kritériách vrátane posilňovania právneho štátu či boja proti korupcii, komisia podľa diplomatov odporučí začatie rozhovorov.

Zdroje Politico tvrdia, že pre členské krajiny potom bude zložité hľadať dôvody, prečo rozhovory nezačať.

„Politický tlak okolo toho bude skrátka taký veľký, že bude pre jednotlivé štáty veľmi zložité odporovať,“ povedal ďalší z diplomatov.

Najtvrdší postoj má Maďarsko

Opatrný prístup doteraz dávali najavo niektoré západoeurópske štáty, zrejme najhlasnejšie sa však stavia proti maďarská vláda. Premiér Viktor Orbán minulý týždeň vyhlásil, že EÚ sotva začne prístupové rokovania s krajinou, ktorá je vo vojne.

Orbán tiež povedal, že Budapešť nepodporí Kyjev v žiadnej medzinárodnej otázke, kým Ukrajina na svojom území úplne neobnoví jazykové práva etnických Maďarov.

Únijné krajiny musia schváliť začatie prístupových rozhovorov jednomyseľne. Podľa ďalšieho zo zdrojov Politico sa o to budú lídri v decembri snažiť aj v prípade, že by Kyjev do hodnotenia komisie nestihol splniť všetkých sedem nutných podmienok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok