Česko a Poľsko reagujú na prílev migrantov. Zavedú dočasné náhodné kontroly na hranici so Slovenskom

ta3/ČTK
3.10.2023 10:29 , Aktualizované: 3.10.2023 11:02

Česká republika od stredy zavádza kvôli rastu počtu migrantov kontroly na hraniciach so Slovenskom, informoval v utorok dopoludnia na sociálnej sieti X premiér Petr Fiala. Podľa ministra vnútra Víta Rakúšana budú kontroly náhodné a po celej dĺžke hranice. Krok Česko podľa predstaviteľov kabinetu koordinuje s Poľskom, ktoré tiež zavádza podobné opatrenia.

Pred rokom kvôli prílivu migrantov Česko zriadilo stále hraničné kontroly na česko-slovenských hraniciach koncom septembra, opatrenia zrušilo začiatkom februára. "Počty nelegálnych migrantov do EÚ začínajú opäť rásť. Neberieme to na ľahkú váhu a rýchlo reagujeme na vzniknutú situáciu. Vďaka kontrolám budeme schopní ešte lepšie zaisťovať bezpečnosť našich občanov," uviedol Fiala.

Opatrenie začne fungovať od stredy polnoci. "Kontroly budú prebiehať náhodne po celej dĺžke hraníc so Slovenskom tak, aby čo najmenej obmedzili cezhraničnú prevádzku a zbytočne nezaťažovali dopravu ani cestujúcich," doplnil Rakúšan. České úrady sú podľa neho v kontakte so slovenskými, rakúskymi aj nemeckými susedmi.

Pas alebo občiansky preukaz

Ministerstvo vnútra v tlačovej správe uviedlo, že kontroly bude vykonávať náhodne po celej hranici. "Upozorňujeme, že občania na prekročenie hranice potrebujú platný pas alebo občiansky preukaz," napísalo. Kontrolovaný môže byť ktokoľvek, preto vnútro odporúča mať osobám blízko štátnej hranice pri sebe platné doklady.

Kontroly zaistí svojimi silami polícia, počíta so spoluprácou s colnou správou. Policajti sa zamerajú hlavne na cestné a železničné priechody, kontroly sa ale môžu týkať aj peších či cyklistov.

Reaguje aj Poľsko

Poľsko taktiež zavedie dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom, a to na 10 dní. V utorok to podľa agentúry Reutes oznámil poľský minister vnútra Mariusz Kamiński. Už koncom septembra poľský premiér Mateusz Morawiecki upozorňoval, že Poľsko sa chystá zaviesť kontroly vozidiel na hraničných priechodoch so Slovenskom kvôli nárastu nelegálnej migrácie.

Poľský minister vnútra hovoril o snahe zabrániť nelegálnej migrácii z juhovýchodnej Európy. "Balkánska trasa, ktorej jedna vetva vedie cez Poľsko, bude účinne zablokovaná," citoval ho poľský server. Šéf poľského kabinetu Morawiecki predtým povedal, že nariadil Kamińskému zavedenie kontrol u autobusov, áut a dodávok, u ktorých je podozrenie, že prevážajú migrantov.

Kamiński dodal, že o opatrení Varšava uvedomila Slovensko, rovnako ako Českú republiku, Nemecko, Rakúsko a Európsku komisiu. Veliteľ pohraničnej stráže Tomasz Praga doplnil, že opatrenie bude možné v prípade potreby predĺžiť a že by kontroly mohli trvať až dva mesiace.

Na tieto opatrenia zareaguje aj Slovensko, a to v stredu na zasadnutí vlády. Uviedol to premiér Ľudovít Ódor na tlačovej konferencii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok