Nemecké kostoly lákajú veriacich na "godspoty" s bezplatnou wi-fi

ČTK
3.8.2016 16:07

Nielen osoby hľadajúce lepšie spojenie s bohom, ale aj tí, ktorí chcú len dobré pripojenie k internetu, môžu teraz zamieriť do berlínskych evanjelických kostolov. Niektoré z nich totiž ponúkajú takzvané "godspoty", teda bezplatnú wi-fi.

Nemecké kostoly lákajú veriacich na "godspoty" s bezplatnou wi-fi
SITA/AP

Moderná obdoba hodín

"Vidíme kostol ako miesto komunikácie. Je otvoreným miestom, kde sa ľudia bavia o rôznych myšlienkach, predstavách, názoroch. Komunikácia je integrálnou súčasťou našej viery, ktorá vlastne znamená komunikáciu medzi človekom a bohom a medzi ľuďmi. Preto by kostol mal byť miestom komunikácie," vysvetľuje myšlienku evanjelický farár Christoph Heil, stojaci za projektom.

Godspotov je zatiaľ v nemeckom hlavnom meste a v Brandenbursku 16. Do konca roka by ich počet mal narásť na 220 a keď všetko pôjde podľa predstáv tunajšej evanjelickej cirkvi, malo by bezdrôtový internet počas budúceho roka ponúkať všetkých 3000 evanjelických kostolov a cirkevných budov. "Takže, keď budem mať niekde v Brandenbursku nesprávny signál, môžem jednoducho autom prísť k najbližšiemu kostolu a budem vedieť, že sa tam pripojím," plánuje farár Heil, podľa ktorého je bezdrôtové pripojenie modernou obdobou hodín na vežiach kostolov.

Fanúšikovia aj kritici

Evanjelická cirkev chce hotspoty do budúcnosti využiť aj na to, aby každá farnosť na domovskej stránke, ktorá sa človeku zobrazí po pripojení, ľudí informovala o tom, čo považuje za dôležité. "Môže tam byť informácia, že zajtra bude cirkevný koncert alebo stretnutie mládeže," mieni Heil, podľa ktorého sa už o projekt zaujíma tiež katolícka cirkev aj evanjelické farnosti v ďalších spolkových krajinách.

To, či sa bezdrôtové pripojenie v kostoloch bude vypínať počas omše, aby veriacich nerozptyľovalo, zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté. Heil z toho, že by ľudia skôr ako kňaza sledovali mobil, ale veľkú obavu nemá.

Veľká väčšina veriacich podľa Heila zatiaľ bezdrôtový internet v kostoloch prijala s nadšením. Zároveň ale pripúšťa, že sa nájdu aj kritici. "Hovoria, že kostoly boli doteraz prakticky jediným miestom, kde bol pokoj od rýchlosti, konzumu a hlasitosti dnešného života," popisuje obavy zo zmeny evanjelický farár. Niektorým zase vadí, že sa cirkev neustále prispôsobuje modernej dobe.

Evanjelická cirkev podľa neho ale debatu víta, práve preto, že chce byť miestom diskusií a výmeny názorov. "Som presvedčený o tom, že naše hospoty vysielajú signál našej otvorenosti o podpore komunikácie," uzatvára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok