Wi-Fi má nasledovníka, Estónci dokážu prenášať dáta svetlom

TA3
6.12.2015 19:54

Internetové dáta môžu prúdiť aj prostredníctvom obyčajných LED žiaroviek. Nejde o sci-fi, ale o technológiu, ktorá stavia na tom, že svetlo vie prenášať informácie. Tento sen dostáva reálne kontúry.

Wi-Fi má nasledovníka, Estónci dokážu prenášať dáta svetlom
ČTK/PICTURE ALLIANCE/Martin Poole

Ultrarýchla alternatíva

Novú technológiu s názvom Li-Fi testovali už pred štyrmi rokmi. Priekopník technológie Harald Haas tvrdil, že nie sme ďaleko od toho, aby každá LED žiarovka bola zároveň ultrarýchlou alternatívou k Wi-Fi. Stačí do žiarovky vložiť špeciálny mikročip, ktorý by dokázal zabezpečiť Li-Fi. „V budúcnosti nebudeme mať len 14 miliárd žiaroviek, ale možno aj 14 miliárd Li-Fi po celkom svete pre čistejšiu, zelenšiu a svetlejšiu budúcnosť,“ vysvetľoval svoju víziu.

V laboratórnych podmienkach na Oxforde dokázali, že prenosová rýchlosť Li-Fi môže byť až 224 gigabitov za sekundu. Touto rýchlosťou by sme vedeli každú sekundu stiahli osemnásť filmov o veľkosti 1,5 GB.

Morzeovka vo svete kancelárií

V reálnom prostredí sa Li-Fi podarilo otestovať estónskym startupistom. "V súčasnej dobe sme navrhli riešenie v priemyselnom prostredí, kde je dátová komunikácia vykonáva prostredníctvom svetla. Urobili sme aj pilotný projekt v kancelárii, kde sme nastavili Li-Fi sieť," informoval Deepak Solanki z estónskej firmy Velmenni. Estóncom sa reálne podarila prenosová rýchlosť „len“ 1 GB za sekundu, aj to však mnohonásobne prekonáva bežné Wi-Fi.

Li-Fi funguje ako vyspelá verzia morzeovky. Ak by sme chceli komunikovať pomocou morzeovky, pravdepodobne by sme si vystačili s baterkou a blikaním by sme naznačovali bodky a čiarky. Li-Fi prenáša dáta svetlom v binárnom kóde, blikanie svetla v tomto prípade však nie je pre ľudské oko vôbec viditeľné.

S prekážkou si neporadí

V doteraz vymenovaných parametroch Li-Fi poráža Wi-Fi úplne jasne. So starým dobrým Wi-Fi sa však nerozlúčime len tak. Prenosu informácií môže zabrániť aj jednoduchá prekážka. Wi-Fi si bez problémov poradí so stenou, ale Li-Fi je bezradné.

Ak by ste napríklad knihou zatienili zdroj svetla, zablokovalo by sa aj dátové spojenie. Na prvý pohľad negatívum môže byť aj veľkým  bonusom svetelnej technológie. Celé pripojenie cez Li-Fi môže byť podľa propagátorov takto oveľa bezpečnejšie a menej zraniteľné pri hackerských únikoch.

Li-Fi technológia nefunguje ani na dennom svetle, čiže sa zdá byť ideálna skôr pre svet kancelárií a priemyselných podnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok