Bezplatný volebný vlak dorazil do Bratislavy. Cieľom je motivovať mladých ľudí voliť

ta3/čtk
29.9.2023 10:44 , Aktualizované: 29.9.2023 17:05

Dva mimoriadne vlaky v piatok zadarmo doviezli občanov Slovenska z Českej republiky do vlasti, aby sa mohli o deň neskôr zúčastniť predčasných parlamentných volieb. Jedna zo súprav vyrazila z Prahy a ďalšia z Brna. Záujem o prepravu takzvanými volebnými vlakmi prejavilo viac ako tisíc ľudí. Dopravu zorganizovali mimovládne organizácie, ktoré tak chcú podporiť účasť hlavne mladých ľudí na voľbách.

Zaregistrovaných viac ako tisíc ľudí

Slovensko neumožňuje svojim občanom hlasovať v parlamentných voľbách na ambasádach v zahraničí. Záujemcovia o hlasovanie poštou z cudziny sa museli registrovať najneskôr v prvej polovici tohtoročného augusta. "Mnoho študentov v lete menia ubytovanie a nemajú stále adresy, čo im znemožnilo prijať volebný preukaz poštou počas leta," uviedla Henrieta Kunová, predstaviteľka mimovládnej organizácie Globsec.

Na jazdu vlakom zadarmo sa podľa Kunovej zaregistrovalo 1200 ľudí, z nich približne polovica potvrdila, že sú študenti. "Kampaň sme smerovali najmä na mladých ľudí, pre ktorých je zaplatenie vlaku finančne náročnejšie. Nechceli sme však obmedziť vlak len na študentov," napísala Kunová.

Organizátori akcie si vlaky, každý s kapacitou 700 cestujúcich, objednali u slovenského národného železničného dopravcu ZSSK. Náklady na dopravu, ktorých výšku Globsec neuviedol, mimovládne organizácie zaplatia z peňazí, ktoré na tento projekt vyzbierali v kampani.

Pozrite si, ako vyzerala cesta volebným vlakom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok