V Mexiku uniesli tínedžerov. Šiesti z nich neprežili

ta3, TASR
29.9.2023 08:05

Mexické úrady potvrdili smrť šiestich tínedžerov, ktorí boli unesení v štáte Zacatecas na severe krajiny, informovala agentúra AFP.

Mexico_Missing_Students694540.jpg
TASR/AP

Šesť tiel objavili v stredu 27. septembra a identifikovali ich ako tínedžerov vo veku od 14 do 18 rokov, ktorých uniesli ešte v nedeľu 24. septembra, spresnil vysokopostavený predstaviteľ štátu Zacatecas Rodrigo Reyes, podľa ktorého obete identifikovali príbuzní.

Siedmu obeť únosu našli živú v okrese Villanueva v tom istom štáte, oznámili tamojšie úrady. Hospitalizovali ju s odreninami a možnou fraktúrou hlavy a nosa.

Mexický prezident Andres Manuel López Obrador vyjadril sústrasť rodinám obetí a uviedol, že preživšia obeť únosu komunikuje s úradmi, ktoré sa pokúšajú zistiť motív.

Tínedžeri boli údajne unesení ozbrojenou skupinou po tom, čo sa zúčastnili na večierku vo vidieckom dome, píše AFP.

Dvoch podozrivých už zatkli v okrese Villanueva a podľa úradov existuje „veľká pravdepodobnosť, že sú spojení“ so zločinom.

Vojna gangov

Kým dôvod únosu doposiaľ zostáva neznámy, v štáte Zacatecas medzi sebou bojujú vplyvné kartely Sinaloa a Jalisco New Generation o kontrolu nad lukratívnymi trasami pre obchodovanie s drogami do Spojených štátov.

Prípad má podobné znaky ako zjavný únos, mučenie a vraždu piatich mladých Mexičanov vo veku od 19 do 22 rokov členmi drogového kartelu v západomexickom štáte Jalisco v auguste tohto roka, pripomína AFP. Ani jedného z mužov doposiaľ nenašli.

Od začiatku kontroverznej vojenskej protidrogovej ofenzívy v Mexiku v roku 2006 zaznamenali v krajine viac než 420-tisíc prípadov vrážd.

Mexiko tiež od roku 1962 registruje viac než 110-tisíc prípadov zmiznutí, ktoré sa zväčša pripisujú zločineckým organizáciám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok