Vrátili sa na front. Wagnerovci sú znova na Ukrajine, tvrdí Jevlaš

ta3/ČTK
27.9.2023 15:55

Bývalí bojovníci ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny sú znova na fronte na východe Ukrajiny, uviedol v stredu server Ukrajinská pravda.

Server sa odvolal na vyjadrenie predstaviteľa východného zoskupenia ukrajinských síl Iľju Jevlaša. S odvolaním sa na nemenovaného ukrajinského operátora dronov o tom napísala aj americká CNN.

Podľa Jevlaša ide o wagnerovcov, ktorí predtým zdržiavali na území Bieloruska, kam sa presunuli po nevydarenom júnovom puči svojho šéfa Jevgenija Prigožina. Časť z nich podpísala kontrakt s ruským ministerstvom obrany a presunula sa na Ukrajinu, kde Rusko vedie už 19 mesiacov inváziu, zatiaľ čo ďalší sa vydali do Afriky.

Menšia hrozba

"Kvôli strate svojho šéfa Jevgenija Prigožina už nie sú takou hrozbou ako predtým, napríklad pred rokom," povedal Jevlaš. Prigožin zomrel v auguste pri páde svojho súkromného lietadla. Niektorí wagnerovci podľa Jevlaša pôsobia ako inštruktori, ďalší vstúpili do obvyklých bojových jednotiek.

Návrat wagnerovcov k Bachmutu na východnej Ukrajine spomenul vo svojom článku o ukrajinskej ofenzíve na východe aj stanica CNN. "Áno, wagnerovci sú tu tiež. Vrátili sa, rýchlo zmenili veliteľa a sú späť," citoval vyjadrenie ukrajinského operátora, ktorého menoval len pomocou jeho prezývky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok