Tragédia na irackej svadbe. Požiar si vyžiadal najmenej 100 obetí, zrejme vrátane novomanželov

ta3, TASR, čtk
27.9.2023 07:22 , Aktualizované: 27.9.2023 07:29

Požiar, ktorý vypukol počas svadobnej hostiny v severoirackom meste Hamdáníja v provincii Ninive, si vyžiadal najmenej 100 obetí na životoch a viac ako 150 zranených. Námestník guvernéra provincie Ninive Hasan Allak hovorí až o 113 mŕtvych.

Stovky ľudí v budove

Agentúra AFP s odvolaním sa na irackú tlačovú agentúru INA v napísala, že ide o predbežnú bilanciu požiaru. Hasiči v troskách budovy stále pátrajú po preživších alebo telách obetí.

Stanica BBC News v noci hlásila, že podľa miestnych médií sú medzi obeťami aj nevesta so ženíchom. Neskôr napísala, že nie je jasné, či sú medzi mŕtvymi alebo zranenými.

Budova začala horieť okolo 22:45 hodiny miestneho času (21:45 SELČ), nachádzali sa v nej v tom čase stovky ľudí, povedali svedkovia z miesta agentúre Reuters.

Na videu z miesta boli vidieť hasiči, ako sa snažia prekonať obhorené trosky budovy a hľadajú preživších, popísal Reuters.

Pár sekúnd

Podľa agentúry Reuters požiar vypukol vo veľkej sále po tom, ako tam počas oslavy zapálili ohňostroje.

Z predbežných informácií zverejnených irackými médiami vyplýva, že budova, kde k požiaru došlo, bola vyrobená z vysokohorľavých stavebných materiálov, čo prispelo k jej rýchlemu zrúteniu po požiari. Materiál je v krajine nezákonný, napísala agentúra AP.

Tá tiež zverejnila video okrem iného z nemocnice, kam záchranári previezli zranených. Jeden zo svedkov pritom opisuje, ako po odpálení ohňostroja vzplanula strecha budovy. „Celá hala bola v plameňoch behom pár sekúnd,“ povedal muž.

Iracký premiér Muhammad Sudanie vyzval úrady, aby „zmobilizovali všetko úsilie“ a poskytli pomoc tým, ktorých tragická udalosť postihla. Nariadil tiež vyšetrovanie nešťastia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok