Americká olympijská medailistka žaluje chiropraktika. Mal ju údajne sexuálne zneužívať

ta3, CNN
26.9.2023 12:00

Aja Evansová, olympijská bobistka, ktorá získala bronz na zimných olympijských hrách v Soči v roku 2014, podala žalobu, v ktorej tvrdí, že ju sexuálne zneužil chiropraktik, ktorý spolupracoval s Bobovou a skeletonovou federáciou USA.

230922181838-01-olympic-bobseld-lawsuit-sexual-abuse.jpg
CNN/Getty Images/Mike Lawrie

Ciele žaloby

Podali ju v stredu 20. septembra na súde v štáte New York. Ako žalovaní sú uvedení chiropraktik Jonathan Wilhelm, ako aj Olympijský a paralympijský výbor Spojených štátov, Federácia bobistov a skeletonistov USA a Wilhelmova osobná prax v Montane, spoločnosť Pro Chiropractic.

Podľa podania Evansová tvrdí, že Wilhelm ju od roku 2012 opakovane sexuálne obťažoval a napádal pod zámienkou športovej lekárskej starostlivosti, keď bola členkou bobového tímu USA.

„Cieľom tejto žaloby nie je len ušetriť ďalších športovcov pred dravým správaním pána Wilhelma, ktorý naďalej vykonáva športovú medicínu, ale aj vyvodiť zodpovednosť voči USA Bobsled a USOPC za ich úlohu pri umožňovaní môjho zneužívania a zanedbávaní blaha svojich športovcov,“ uvádza Evansová v tlačovej správe, ktorú poskytli jej právnici.

„Doktor Wilhelm odmieta ohavné tvrdenia, ktoré sú proti nemu vznesené,“ uviedol v mejli pre CNN Ryan Stevens, právnik z Arizony, ktorý zastupuje Wilhelma.

„Zatiaľ nemal možnosť obhájiť žiadne z týchto nepodložených tvrdení na súde alebo v rámci súdneho procesu, ale urobí tak. Wilhelm slúžil a chránil profesionálnych športovcov po celom svete. Teší sa na preverenie týchto nepodložených tvrdení a využije všetky právne možnosti na ochranu svojej profesionálnej reputácie.“

Dotyky v oblasti genitálií

V súdnom podaní sa uvádza, že Wilhelm „sa dotýkal a ohmatával genitálie a telo Evansovej v rozpore so všetkými platnými lekárskymi normami“.

Okrem toho sa v žalobe uvádza, že „bol nahlásený za nahrávanie videozáznamov a fotografovanie Evansovej a ďalších osôb bez ich súhlasu v rôznych stavoch vyzlečenia počas liečebných sedení a pred súťažou v tréningovom zariadení USOPC v Lake Placid v štáte New York“.

„Počas liečebných procedúr žalobkyne u žalovaného Wilhelma pod zámienkou poskytovania liečby odhaľoval a dotýkal sa jej vnútornej oblasti genitálií a vnútorných slabín,“ uvádza sa v žalobe.

„Wilhelm si vždy našiel dôvody, aby pracoval na adduktorových (pozn. red. - priťahovacích) svaloch žalobcu alebo v ich okolí, a to napriek tomu, že sa nesťažovala na problémy špecifické pre túto oblasť. Medzi športovcami, ktorých liečil, bolo dobre známe, že si vždy nájde dôvod, aby šiel po adduktoroch.“

Podľa žaloby Evansová „nepociťovala žiadne natiahnutie slabín alebo ich bolesti, ktoré by si vyžadovali neprimeranú pozornosť alebo liečbu v oblasti adduktorov alebo slabín“.

Mali o tom vedomosť

V žalobe sa uvádza, že Olympijský a paralympijský výbor USA a USA Bobsled „vedeli alebo mali vedieť, že Wilhelm sa v minulosti sexuálne nevhodne správal k športovcom a že sa dopustil sexuálneho útoku a narušenia súkromia fotografovaním športovcov bez ich súhlasu a že predstavoval významné riziko pre športovcov v ich tímoch a programoch vrátane žalobkyne“.

Tiež, že Evansová a jej spoluhráčky sa snažili dosiahnuť, aby Wilhelma odstránili pre ich nepríjemné pocity a obavy z neho.

V súdnom podaní sa však uvádza, že sťažnosti vznesené žalobkyňou a jej spoluhráčkami „boli úplne ignorované“ a USOPC a USA Bobsled si stále vybrali žalovaného, aby poskytoval starostlivosť americkému ženskému bobovému tímu, „niekedy ako jediného poskytovateľa liečby“, napriek „jasným sťažnostiam na znepokojujúce správanie a nepohodlie zo strany športovcov“.

Olympijský a paralympijský výbor USA uviedla, že kópiu žaloby nedostala k 21. septembru a dodala: „Bezpečnosť športovcov a každé obvinenie zo zneužívania berieme veľmi vážne. USOPC je naďalej odhodlaný zabezpečiť bezpečnosť a blaho športovcov tímu USA a podnikáme všetky kroky na identifikáciu, nahlásenie a odstránenie zneužívania v našej komunite.“

Porovnanie k Nassarovi

V žalobe sa tiež uvádza, že „zaobchádzanie“ žalovaného s Evansovou odráža zneužívanie, ktorého sa dopúšťal Larry Nassar - bývalý lekár gymnastickej asociácie USA, ktorý desaťročia sexuálne zneužíval dievčatá a teraz si odpykáva doživotný trest vo väzení.

Na otázku o prirovnávaní Wilhelma k Nassarovi jeho právny zástupca pre CNN povedal: „Je to správanie, ktoré sa snaží upútať pozornosť a ktorého cieľom je jednoznačne nespravodlivo očierniť doktora Wilhelma, namiesto toho, aby sa sústredil na súdny spor o skutočné fakty.“

Na žiadosť o komentár k žalobe sa pre CNN vyjadril hovorca Bobovej a skeletonovej federácie USA.

„Hoci sa nemôžeme vyjadriť ku konkrétnym okolnostiam žaloby ani k prebiehajúcemu vyšetrovaniu, federácia odsudzuje sexuálne zneužívanie. Tieto typy záležitostí spadajú do právomoci amerického centra pre bezpečný šport a orgánov činných v trestnom konaní. Federácia plne podporuje a spolupracuje pri všetkých vyšetrovaniach, ktoré vedie Centrum pre bezpečný šport. Federácia je naďalej odhodlaná podporovať bezpečné a rešpektujúce prostredie pre všetkých športovcov, trénerov, zamestnancov a dobrovoľníkov.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok