Pikantné obvinenia: Kevin Spacey je nevinný. Herca súd spod sexuálnych obvinení oslobodil

ta3, BBC
26.7.2023 16:02

Známy americký herec Kevin Spacey je nevinný. Porota na londýnskom súde rozhodla, že je nevinný vo všetkých deviatich bodoch. Proti celebrite to nebolo prvé obvinenie.

Súd v Londýne oslobodil amerického herca Kevina Spaceyho z deviatich obvinení zo sexuálnych trestných činov, ktoré podľa obvinení mal spáchať na štyroch mužoch, informovala agentúra Reuters.

Držiteľ dvoch Oscarov počas súdneho procesu tvrdil, že sa vo všetkých bodoch obžaloby cíti nevinný a uviedol, že jeho jediným previnením bolo, že sa v jednom prípade pokúsil o "nešikovné flirtovanie". Pri čítaní verdiktu sa dnes rozplakal a potom poďakoval porote. V krátkom vyhlásení pre novinárov pred súdnou budovou potom tvrdil, že rozsudok prijíma s pokorou a je zaň vďačný.

"Som nesmierne vďačný porote, ktorá venovala čas tomu, aby zvážila všetky dôkazy a fakty, než dospela k rozhodnutiu," uviedol Spacey v krátkom vyjadrení pre médiá. "Dnešný rozsudok prijímam s pokorou," dodal.

Spacey čelil obvineniam z rokov 2001 až 2013, teda z doby, keď žil v Británii. V rokoch 2004 až 2013 bol umeleckým šéfom londýnskeho divadla Old Vic.

Sexuálne obťažovanie

Súdne pojednávanie so 64-ročným Spaceym trvalo štyri týždne. Herec čelil obvineniam troch mužov, ktorí uviedli, že ich agresívne chytil za rozkrok. Štvrtý, začínajúci herec hľadajúci mentora, uviedol, že sa prebudil a Spacey na ňom vykonával orálny sex potom, čo šiel do jeho londýnskeho bytu na pivo, v čase keď zaspal, alebo omdlel.

Všetci muži uviedli, že kontakt bol nechcený, ale Spacey vypovedal, že bol vo dvoch prípadoch dobrovoľný. Tvrdenie tretieho muža, že ho v zákulisí divadla chytil za rozkrok, označil za "čistú fantáziu". Držiteľ dvoch Oscarov na súde tiež vypovedal, že rád a často flirtuje a je promiskuitný.

Na štvrtý incident na malom večierku v dome, ktorý si prenajal na vidieku, si podľa neho Spacey nepamätá, ale priznal, že sa dotkol rozkroku muža, ktorého stretol v krčme počas noci plnej alkoholu. Povedal, že si zle vyložil mužov záujem o neho a pravdepodobne sa "zbláznil" pri pokuse ho sviesť.

Herec naznačil, že všetci štyria muži sa obvinením proti nemu pokúsili získať peniaze. Keď si dnes Spacey vypočul oslobodzujúci verdikt a bol prepustený z lavice obžalovaných, potriasol si rukou so svojimi právnikmi a potom opustil súd bočným vchodom.

Predošlé obvinenie

Spaceyho filmová a divadelná kariéra prudko spomalila v roku 2017, keď ho zhruba 20 mužov obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia. Stalo sa tak počas kampane MeToo zameranej proti sexuálnemu obťažovaniu. Herec, ktorý získal Oscara za role vo filmoch Americká krása a Obvyklý podozrivý, kvôli škandálu prišiel aj o hlavnú rolu v seriáli House of Cards. Súd v New Yorku minulý rok zamietol žalobu podanú na Spaceyho tiež kvôli údajnému obťažovaniu.

Keď boli obvinenia prvýkrát zverejnené, Spaceyho právnik údajne vyhlásil, že im musí čeliť, ak má byť schopný pokračovať vo svojom živote. Herec, ktorý dnes oslávil 64. narodeniny, potom prisľúbil, že sa vráti do Anglicka, aby očistil svoje meno, a to sa mu podľa BBC podarilo.

Spacey vnímal londýnsky súd ako šancu na vykúpenie a minulý mesiac nemeckému týždenníku Die Zeit povedal, že "sú ľudia, ktorí sú práve teraz pripravení zamestnať ho v okamihu, keď bude v Londýne zprostený týchto obvinení". Aj denník The Guardian súdi, že sa Spacey pokúsi obnoviť svoju hereckú kariéru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok