Prezident Južnej Kórey varoval tú Severnú. Ak použije jadrovú zbraň, jej vládu ukončí vojenská reakcia Soulu s pomocou USA

ta3, čtk
26.9.2023 07:23

Ak Severná Kórea použije jadrovú zbraň, tak jej vládu ukončí vojenská reakcia Spojených štátov a Južnej Kórey. Povedal to podľa agentúry Reuters juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Južná Kórea si v utorok 26. septembra pripomína deň vojenských síl a v hlavnom meste organizuje po desiatich rokoch vojenskú prehliadku.

Vojenská aliancia

V prejave, ktorý predniesol na leteckej základni neďaleko od Soulu, juhokórejský prezident varoval susednú krajinu pred použitím jadrovej zbrane.

„Ak Severná Kórea použije jadrové zbrane, tak jej režim bude ukončený drvivou odozvou aliancie medzi Južnou Kóreou a USA,“ uviedol Jun.

Južná Kórea po desiatich rokoch usporiadala v Soule vojenskú prehliadku, v ktorej ukáže modernú techniku svojej armády, napríklad bojové lietadlá F-35.

Prvýkrát sa na prehliadke zúčastní aj kontingent 300 amerických vojakov, ktorí prejdú centrom metropoly spolu s juhokórejskými vojakmi, píše agentúra AFP. To má symbolicky demonštrovať pevnosť vojenskej aliancie medzi Južnou Kóreou a USA.

Konzervatívny prezident Jun sľubuje rýchlu a ničivú odozvu na akúkoľvek agresiu Pchjongjangu. Vojenská prehliadka s účasťou najmodernejšej vojenskej techniky je podľa analytikov jasným varovným odkazom Severnej Kórei.

Zbližovanie s Ruskom

V Soule a Washingtone vzbudilo obavy zbližovania medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Minulý týždeň sa severokórejský vodca Kim Čong-un vrátil z návštevy v Rusku, kde navštívil aj závody na výrobu zbraní.

Pri rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa Kim dohodol na posilnení vojenskej spolupráce medzi KĽDR a Ruskom, píše agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok