Južná Kórea a USA uskutočnili najväčšie spoločné vojenské cvičenie, použili aj ostrú streľbu

ta3 TASR
25.5.2023 16:55

Južná Kórea a Spojené štáty uskutočnili vo štvrtok svoje dosiaľ najväčšie spoločné vojenské cvičenie vrátane ostrej streľby. Zamerané bolo na odradenie útokov Severnej Kórey, oznámilo ministerstvo obrany v Soule. Informujú agentúry Jonhap a DPA.

Južná Kórea a USA uskutočnili najväčšie spoločné vojenské cvičenie, použili aj ostrú streľbu
TASR/AP

Prvé spoločné cvičenie svojho druhu za šesť rokov sa konalo vo výcvikovom priestore len 25 kilometrov od hranice so Severnou Kóreou. Zapojilo sa doň približne 2500 vojakov. Obe armády nasadili viac ako 600 zbraňových systémov vrátane delostrelectva, stíhačiek, útočných vrtuľníkov či dronov.

Išlo o prvé zo série celkovo piatich takýchto cvičení, zvyšné budú v júni pri príležitosti 70. výročia spojenectva Južnej Kórey a USA a vo svetle rastúcej vojenskej hrozby Severnej Kórey (KĽDR). Napätie so Severnou Kóreou sa v poslednom čase vystupňovalo. Pchjongjang pokračuje v skúškach zbraní po vlaňajšej bezprecedentnej sérii testov rakiet, na ktorú Washington a Soul reagovali obnovením veľkých spoločných manévrov. Tie KĽDR označuje za nácvik invázie na svoje územie, čo USA a Južná Kórea odmietajú.

Rozsiahla ukážka pozemnej a leteckej sily oboch krajín je v súlade s postojom juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola o tom, že mier na polostrove možno dosiahnuť drvivou vojenskou prevahou a nie odkázanosťou na dobrú vôľu KĽDR, pripomína Jonhap.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok