Konferenciu Šport a spoločnosť považuje Siekel za inšpirujúcu. Verí, že o rok zhodnotia prvé kroky novej vlády

ta3, SOŠV
25.9.2023 12:25

Počas dvoch dní konferencie Šport a spoločnosť v Poprade sa zhodli predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru, Slovenského futbalového zväzu, samospráv, športovej obce i politických strán na tom, že šport si zaslúži lepšie miesto v spoločnosti a jeho financovanie by sa malo zvýšiť až na úroveň priemeru Európskej únie.

20230922-untitled-679.jpg
SOŠV

Rôzne témy

„Slovenský šport spája ľudí naprieč celým spektrom spoločnosti. Doteraz sme sa sústredili predovšetkým na organizovaný šport. Šport je však o zdravom životnom štýle, prináša aj ekonomické benefity. Vďaka prevencii a zdravému životnému štýlu ušetríme financie v zdravotníctve. Investované financie do infraštruktúry sa nám vrátia aj prostredníctvom cestovného ruchu,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. 

Diskutovalo sa o športe a jeho postavení v spoločnosti, ako sa riadi šport v jednotlivých krajinách a na Slovensku, financovanie športu aj v regiónoch Slovenska či o legislatíve v rámci športu.

Šport nie je okrajová téma

Priestor dostali aj zástupcovia ôsmich kandidujúcich politických strán a hnutí, aby pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami prezentovali svoj program v oblasti športu.

Reprezentanti politických strán a hnutí vo svojich príspevkoch zhodne označili šport ako dôležitú oblasť našej spoločnosti. Podľa ich názoru by mal mať lepšie postavenie v spoločnosti a plynúť by doň malo viac financií. Rozdielne pohľady však už mali na riadenie športu zo strany štátu. 

K téme postavenia športu a ministerstva šport sa vyjadril v rámci záverečného bloku úvodného dňa konferencie Šport a spoločnosť aj prezident SOŠV Anton Siekel.

„Vážme si, ako máme v športovom hnutí usporiadané vzťahy, snažme sa to ešte zlepšiť, ale nerobme to horúcou hlavou. Som rád, že sme na seba nároční, že chceme zmeniť veci v športe, že je to téma dňa, že pre politické strany to nie je okrajová téma,“ vyhlásil Anton Siekel a doplnil, že šport má jednu úžasnú výhodu: „Aj keby mu všetci chceli zle, tak prežije, ale bude to na úkor krajiny a sociálno-spoločenského rozvoja osobnosti, že mládež bude vyrastať pod digitálnym vplyvom.“

Hodnotenie o rok

V rámci diskusie sa prvý muž SOŠV dostal aj k svojim úvahám o ministerstve športu.

„Ak by mal štátny tajomník športu silné slovo pri vláde, nemuseli by sme dnes riešiť otázku, či potrebujeme ministerstvo, lebo by sme si povedali, že všetko skvelo funguje,“ povedal Anton Siekel a neobišiel ani tému šport a zdravie: „Chcel by som, aby zo strany obyvateľov prišla požiadavka na politikov, že chcú mať prostredníctvom športu zdravé deti.“

Na záver sa Siekel poďakoval všetkým, ktorí konferenciu pripravili. „Boli to dva inšpirujúce dni. Ešte potrvá, kým myšlienky spracujeme. Verím, že na budúci rok budeme môcť hodnotiť prvé kroky, ktoré nová vláda v oblasti športu zavedie aj vďaka tomu, že sa táto konferencia konala a jej budúci členovia počúvali stanoviská slovenského športového hnutia,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok