Poslanci Smeru vyzvali SOŠV k podpore účasti Ruska a Bieloruska na olympiáde v Paríži

ta3 TASR
22.2.2023 15:17

Poslanci Národnej rady SR Richard Takáč, Dušan Galis a Viliam Záhorčák (všetci Smer-SD) odovzdali výzvu prezidentovi Slovenského olympijského a športového výboru Antonovi Siekelovi, ktorou apelujú na podporu účasti športovcov z Bieloruska a Ruskej federácie na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

SOŠV reagoval, že od začiatku odsudzuje ruský vojnový konflikt na Ukrajine. Pripomenul platné sankcie Medzinárodného olympijského výboru voči Rusku a Bielorusku a že kroky medzinárodného výboru podporuje. Podotkol, že medzinárodný výbor doteraz neprijal definitívne rozhodnutie v tejto súvislosti. 

"Máme za to, že šport je apolitický, olympijské hry sú vrcholom športového podujatia, ktorý v sebe nesmie niesť znaky nenávisti, nevraživosti, neúcty alebo diskriminácie. Naopak sú symbolom mieru a prejavov súdržnosti naprieč spektrom zúčastnených 90 krajín z celého sveta," poznamenal Takáč. Považuje za neprípustné, aby politici rozhodovali o tom, kto sa môže na olympiáde zúčastniť. Zdôraznil, že športovci sa na to pripravujú celý život a tvrdo na sebe pracujú.

Pripomenul, že v roku 1994 počas zimnej olympiády v Lillehameri MOV v spolupráci s OSN prvýkrát vyhlásil tzv. olympijské prímerie. Dodal, že od roku 2004 prijíma Valné zhromaždenie OSN rezolúciu k olympijskému prímeriu. V jej rámci vyzýva vlády krajín sveta, aby sa v čase konania olympiády zdržali vojnových alebo iných ozbrojených aktivít.

"Každý športovec, ktorý chce štartovať na olympijských hrách, musí plne rešpektovať Olympijskú chartu, nepodporovať vojnové konflikty a dodržiavať antidopingové predpisy," reagoval SOŠV. Podčiarkol, že o téme dôsledkov vojny na Ukrajine v medzinárodnom športe komunikujeme na základe ich iniciatívy so štátnymi predstaviteľmi, so zástupcami rôznych subjektov z koalície i opozície.

"Konzultujeme situáciu aj s členmi olympijského hnutia doma i v zahraničí. Pri debatách sa neraz prezentujú rozdielne stanoviská, s ktorými sa nemusíme stotožňovať. Téma je veľmi zložitá a vzniknutá dilema nemá ideálne riešenie," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok