Rusko a KĽDR to nebudú mať ľahké. Spojenci im chcú zabrániť v dodávke zbraní

23.9.2023 07:23

Ministri zahraničných vecí Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska plánujú podniknúť rázne opatrenia, aby zabránili možnej dohode o dodávke zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou, uviedla v sobotu kórejská agentúra Jonhap.

Putin a Kim
TASR/AP

Rokovanie v New Yorku

Šéf juhokórejskej diplomacie Park Čin sa spolu s japonskou ministerkou Joko Kamikawaovou a americkým náprotivkom Antony Blinkenom stretli v piatok v New Yorku, pričom kľúčovou témou rokovaní bola pravdepodobná vojenská spolupráca medzi Ruskom a KĽDR.

Stretnutie medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom začiatkom septembra vyvolalo obavy z možnej dohody o dodávkach zbraní medzi oboma štátmi.

Vzájomná spolupráca

Kim má totižto záujem o spoluprácu s Ruskom v oblasti vesmírnych technológií s cieľom skonštruovať špionážne satelity, zatiaľ čo Putin sa snaží získať muníciu od KDĽR.

Ministri USA, Južnej Kórey a Japonska vyjadrili hlboké znepokojenie nad situáciou a zdôraznili, že prípadná vojenská spolupráca Moskvy a Pchjongjangu by bola v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, za ktoré hlasovalo samotné Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok