Štáty vyčerpáva podporovanie Kyjeva. Čo sa deje medzi Ukrajinou a Poľskom?

ta3/tasr/čtk/Katarína Žgrlíková
23.9.2023 06:00

Medzi Ukrajinou a Poľskom nastalo nedorozumenie. Varšava pred dvoma dňami oznámila, že Kyjevu prestane dodávať zbrane. Slová premiéra Mateusza Morawieckeho. však podľa prezidenta Andrzeja Dudu boli zle interpretované. Vysvetľujeme napätie medzi Kyjevom a Varšavou.

Zelensky a Morawiecky
AP Photo/Michal Dyjuk, File

Zlá interpretácia

Poľsko Ukrajine nebude dodávať nové zbrane, ktorými chce modernizovať svoju armádu, uviedol na pravú mieru Duda. 

Poľsko tým pádom bude pokračovať vo svojej podpore Ukrajiny. V piatok o tom informoval poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau v rozhovore pre portál politico.eu.

Nezhody sa začali pre obilie

"Čím silnejšie je Poľsko, tým viac vie pomôcť Ukrajine," uviedol Rau. Poľsko je od začiatku ruskej invázie jedným z najvernejších spojencov Ukrajiny.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa však vyostrili po predĺžení zákazu dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov do Poľska, Maďarska a na Slovensko. Ukrajina následne podala sťažnosť na pôde Svetovej obchodnej organizácie.

"Budeme aj naďalej pomáhať Ukrajine, no musíme pomáhať aj našim farmárom... Chceli by sme, aby z vojny vzišiel silný ukrajinský štát s pulzujúcou ekonomikou a nehovoríme to do vetra. Potvrdzujeme to našim konaním," uviedol Rau.

Minister poukázal na to, že Poľsko nikdy nemalo byť hlavným prijímateľom ukrajinského obilia a pred vojnou putovala väčšina obilia z Ukrajiny do rozvojových krajín v Afrike a Ázii.

Špekulácie

Poľská vláda vo štvrtok tiež potvrdila, že Poľsko pokračuje v dodávkach zbraní Ukrajine v súlade so svojimi záväzkami. Reagovala tak na špekulácie o zastavení dodávok, ktoré vyvolali slová Morawieckeho.

Na otázku, či bude Poľsko aj naďalej podporovať Ukrajinu dodávkami zbraní a humanitárnou pomocou napriek sporu o dovoz obilia, Morawiecky odpovedal: "Už teraz neposielame zbrane Ukrajine, najmodernejšími zbraňami vybavujeme svoju armádu." Podľa dnešných objasnení tým myslel iba nové zbrane.

Zle pochopené slová

Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok v televízii TVN24 povedal, že "slová premiéra boli pochopené najhoršie, ako sa dalo. Myslím si, že pán premiér chcel povedať, že nebudeme Ukrajine dodávať nové zbrane, ktoré v súčasnosti kupujeme, aby sme zmodernizovali poľskú armádu."

Nesprávnu interpretáciu premiérových slov spôsobil aj fakt, že správa, ktorú vydala poľská tlačová agentúra PAP, znela inak v poľskom a inak v anglickom jazyku. 

Reakcia Ukrajiny a Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň susedské krajiny nahneval, keď na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku povedal, že Kyjev tvrdo pracuje na tom, aby sa pozemné cesty pre vývoz poľnohospodárskych produktov podarilo udržať, ale že "politické divadlo" okolo tejto veci iba pomáha Moskve.

V súvislosti oznámením Morawieckého hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v piatok povedal, že očakáva ďalšie prehĺbenie rozkolu medzi Poľskom a Ukrajinou. Poľsko tiež označil za "agresívnu" krajinu a problém pre Bielorusko, ktoré je spojencom Moskvy.

"Medzi Varšavou a Kyjevom sú určité trenice. Predpovedáme, že tieto trenice medzi Varšavou a Kyjevom sa zosilnia. Časom narastú aj trenice medzi Kyjevom a ďalší európskymi hlavnými mestami. Toto je nevyhnutné," povedal novinárom hovorca Kremľa.

Boj o hlasy

Pre poľskú vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) je rovnica podľa BBC jednoduchá – farmári tu nechcú konkurenciu ukrajinského obilia a PiS chce hlasy týchto farmárov vo voľbách budúci mesiac.

PiS má náskok v prieskumoch verejnej mienky, ale rozdiel je tesný a väčšina politických komentátorov si myslí, že je príliš malý.

PiS sa v boji o hlasy umiestnila ako najsilnejší obhajca poľských záujmov. Takže predefinovanie toho, ako pomáha Ukrajine, je len jednou z kariet, ktorú hrá popri iných populistických otázkach, ako je napríklad migrácia.

Ukrajina je témou volebných kampaní

“Nie je to o obilí, nie je to o zbraniach. Je to o názoroch medzi konzervatívnymi voličmi, čo je pre PiS dôležité, a tí sa musia týmto názormi a pocitmi riadiť,“ vysvetlil analytik Piotr Lukasiewicz z firmy Polityka Insight.

“Ich kampaň je postavená na myšlienke, že Ukrajina nie je dostatočne vďačná za poľskú podporu a že Ukrajinci v Poľsku dostávajú príliš veľa, pokiaľ ide o sociálne služby a financie,“ hovorí. Poľská zmena v politike, čo sa týka podpory Ukrajiny, však nie je jediná.

Krajiny sú už unavené z podpory Ukrajiny, píše BBC. Táto situácia vrhá tieň aj na predvolebné kampane od Slovenska až po Spojené štáty, čoho je sa Kyjev vážne obáva, keďže potrebuje trvalú a pevnú podporu Západu v boji s ruskými silami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok