Na Floride sa zvýšili prípady vírusu Zika, štát chce proti komárom bojovať

TA3 ČTK
1.8.2016 23:40

Na Floride sa objavilo ďalších desať prípadov pacientov, ktorých komáre nakazili vírusom Zika priamo na území tohto štátu na juhu USA. Oznámil to miestny guvernér Rick Scott.

Celkom komáre priamo na Floride vírusom Zika nakazili zrejme už 14 ľudí. Všetky prípady sa objavili v okrese Miami-Dade na juhovýchode Floridského polostrova. Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vyzvalo tehotné ženy, aby do postihnutých floridských oblastí nejazdili.

Ľudia, ktorí oblasť navštívili v období od polovice júna, by podľa amerických zdravotníkov mali vyčkať prinajmenšom osem týždňov, než sa pokúsia počať dieťa. Muži, u ktorých sa prejavia príznaky ochorenia vírusom Zika, by mali s pokusom o počatie potomka vyčkať podľa CDC dokonca až pol roka. Vedci totiž preukázali prítomnosť vírusu v spermii aj po niekoľkých mesiacoch po nákaze.

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb registruje cez 1600 prípadov vírusu Zika na území USA, do odhalenia floridských prípadov na konci júla sa však všetci nakazili buď v zahraničí alebo pri sexuálnom styku s infikovanou osobou. Ochorenie sprevádzajú príznaky ľahkej chrípky, chorý často ani nezistí, že sa mu vírus do tela dostal. S vírusom však lekári spájajú poruchu zvanú mikrocefália, čiže zakrpatenie mozgu u ľudského plodu.

Súčasná epidémia trvá zhruba rok a najviac prípadov ochorení bolo zaznamenaných v Brazílii. Vírus sa rozšíril do takmer celej Latinskej Ameriky, ojedinelé prípady sa objavili aj na iných kontinentoch vrátane Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok