Vírus zika môže z Portorika ohroziť juh USA, varujú lekári

ČTK
9.7.2016 00:38

Vírus zika sa rýchlo šíri Portorikom, kde potenciálne nakazí až 50 tehotných žien za deň. Zvyšuje sa tak riziko fyzických chýb u novorodencov, najmä mikrocefália čiže zakrpatenie mozgu, ktoré je s týmto vírusom spájané.

Vírus zika môže z Portorika ohroziť juh USA, varujú lekári
SITA/AP

Desiatky prípadov každý deň

S odvolaním sa na riaditeľa amerického Strediska pre kontrolu chorôb a prevenciu to uviedla agentúra AFP. "Domnievame sa, že v Portoriku každý deň pribudnú desiatky prípadov - potenciálne až 50 nových - infikovaných tehotných žien vírusom zika," povedal na tlačovej konferencii šéf CDC Tom Frieden. Ten odhaduje, že "vírusom zika sa mohli nakaziť tisíce Portoričanek, ktoré čakajú dieťa".

Preto vyzval toto americké zámorské územie, aby vykonalo letecké ťaženie k odstráneniu komárov, ktorí vírus prenášajú. Podľa posledných čísel CDC je na všetkých zámorských územiach USA zaznamenaných 2526 prípadov infekcie vírusom zika. Podľa Friedena ide ale len o zlomok celkového počtu. V USA už bolo nahlásených viac ako 1130 prípadov. Išlo o ľudí nakazených na cestách po krajinách alebo regiónoch s výskytom infekcie, alebo pohlavným stykom s infikovanými cudzincami.

Americký Kongres sa zatiaľ nerozhodol

Prenos komárom nebol v USA doteraz zaregistrovaný. Podľa dát CDC z 30. júna je v USA 320 prípadov infikovaných tehotných žien a 279 na amerických zámorských územiach. Americký Kongres sa zatiaľ nedohodol na prostriedkoch, ktoré požaduje prezident Barack Obama v reakcii na túto hrozbu pre verejné zdravie. Ide o 1,9 miliardy dolárov. Lekárski experti pritom varujú, že je potrebné konať rýchlo, pretože je pravdepodobné, že komáre prenášajúce vírus dorazia v lete aj do USA, najmä na juh krajiny.

Republikánska väčšina navrhla 1,1 miliardy dolárov pod podmienkou, že menej financií pôjde na program podpory plánovaného rodičovstva. Kongres však na konci budúceho týždňa preruší činnosť kvôli letnej dovolenke. Súčasná epidémia vírusu zika trvá zhruba rok a najviac prípadov ochorení bolo zaznamenaných v Brazílii. Vírus sa rozšíril do takmer celej Južnej a Strednej Ameriky, zaznamenaný bol však tiež na iných kontinentoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok