Ukrajina potvrdila, že zaútočila na sídlo Čiernomorskej flotily na Kryme. Jeden vojak je nezvestný

ta3, čtk
22.9.2023 13:38 , Aktualizované: 22.9.2023 16:30

Ukrajinské sily podnikli raketový útok na sídlo Čiernomorskej flotily v Sevastopole na Krymskom polostrove, uviedol na komunikačnej platforme Telegram gubernátor mesta Michail Razvožajev. O možných obetiach alebo škodách zatiaľ neinformoval. V ďalšom príspevku občanov Sevastopoľa varoval, že hrozí ďalší útok, a vyzval ich, aby sa schovali do krytov.

Poškodené sídlo

Podľa ukrajinskej agentúry Unian sa na sociálnych sieťach šíria aj informácie o zaktivovaní protivzdušnej obrany pri letisku Belbek na ukrajinskom polostrove Krym a hlasných zvukov v miestach, kde sú ruské vojenské posádky na základni Saky a Hvardijske.

K sídlu Čiernomorskej flotily podľa telegramových informačných kanálov medzitým dorazilo najmenej desať sanitiek, uviedol portál Meduza.

Na telegrame sa tiež šíria videozáznamy hustého dymu, ktoré údajne zachytávajú dnešný útok, aj fotografie poškodeného sídla flotily.

„Na miesto sa vydali operatívne služby. Informácie o ranených sa upresňujú. Prosím o zachovanie pokoja. Nezverejňujte fotografie ani videá,“ napísal Razvožajev k útoku na sídlo flotily.

Asi o štvrť hodiny neskôr informoval o nebezpečenstve ďalšieho útoku a zverejnil aj inštrukcie, čo robiť pri vzdušnom poplachu.

Informáciu zmenili

Jeden vojak je nezvestný po ukrajinskom raketovom útoku na budovu veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

„Kyjevský režim uskutočnil dnes popoludní raketový útok na mesto Sevastopol. Pri odrazení raketového útoku zostrelili systémy protivzdušnej obrany päť rakiet. V dôsledku útoku bola poškodená historická budova veliteľstva Čiernomorskej flotily,“ uviedol ruský rezort obrany.

Ministerstvo pritom pôvodne informovalo o jednom mŕtvom, no informáciu neskôr opravilo s tým, že jeden vojak je nezvestný.

Poskytovatelia internetových služieb na Kryme čelili aj rozsiahlemu kybernetickému útoku. Oznámil to poradca ruskom dosadeného krymského gubernátora Sergeja Axionova s tým, že išlo o bezprecedentný útok.

Kyjev to potvrdil

Ukrajina sa prihlásila k zodpovednosti za útok na budovu velenia Čiernomorskej flotily na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove, pričom ho označila za úspešný. Informovala o tom britská stanica BBC a agentúra AFP.

Tlačový odbor ukrajinskej armády v statuse na komunikačnej platforme Telegram spresnil, že ukrajinské jednotky spustili svoj „úspešný útok“ na štáb Čiernomorskej flotily v dočasne okupovanom Sevastopole v piatok okolo 12.00 h miestneho času.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok