Bratislave hrozí obrovský biomasaker, varujú Demokrati. Zeleň v chránenom území má nahradiť megaprojekt

ta3
21.9.2023 15:55 , Aktualizované: 23.9.2023 13:30

Strana Demokrati odmieta brutálny zásah do životného prostredia v Bratislave v dôsledku nezmyselnej výstavby nového prístavu, ktorý presadzuje v prospech súkromného developera Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR. Informovala o tom v tlačovej správe.

Projekt nemá vecné opodstatnenie

Podľa experta strany Demokrati na životné prostredie Michala Kiču hrozí, že pre absurdný zámer developera vybudovať megaprojekt prístavu s novým bazénom sa vyrúbe viac ako 100-tisíc stromov v 90 hektároch lužných lesov v chránenom území v Bratislave v lokalite Vlčie hrdlo, ktoré je aj Ramsarskou lokalitou.

„Tieto lesy môžu plniť rekreačnú funkciu a sú kľúčové pre Bratislavčanov aj ako prirodzená clona pred znečistením z rafinérie alebo spaľovne. Projekt nového prístavu v Bratislave oberie Bratislavčanov o kľúčového spojenca v čase klimatickej krízy, Bratislavčania sú ohrození stupňom 10 z 10 rizikom extrémnych teplôt a sucha,“ vysvetľuje Kiča.

Podľa neho projekt nemá ani vecné opodstatnenie z hľadiska dopravy. Prepravné kapacity riečnej dopravy vraj môže plne pokryť už súčasný prístav po úpravách.

„Zámer však môže mať ešte jedno vysvetlenie - budúci zámer zámeny pozemkov v pôvodnom prístave s developerom nového prístavu, ktorý by tak mohol realizovať ďalšiu masívnu výstavbu v lukratívnej časti Bratislavy,“ myslí si Kiča.

Využívanie postavenia

Ďalej vyhlásil, že postup Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR je škandalózny. Úrad pred niekoľkými dňami rozhodol proti vôli Bratislavy a Ministerstva životného prostredia SR, ktoré v rámci Zmien a doplnkov územného plánu požadovali na tomto mieste zachovať funkčnú zeleň, naopak, úrad podržal developera a Ministerstvo dopravy SR, ktoré tento zámer rovnako pretláča.

„Tento prípad ukazuje, ako dokáže nominant Sme rodina, predseda úradu pre územné plánovanie, využiť svoje postavenie v prospech developerov a proti záujmu bratislavskej verejnosti. Keďže je neodvolateľný, názor verejnosti ho nemusí zaujímať. Je to skutočne nový stavebný Žilinka a jeho oprávnenia fungujú presne ako akási stavebná 363. Okrem Sme rodina to umožnili svojim hlasovaním aj Smer, Hlas, extrémisti a, bohužiaľ, aj OĽANO,“ pripomenul Kiča.

Riešenie problému

Objasnil aj ďalší plánovaný postup na riešenie tohto problému. „Obrátime sa na prokuratúru s podnetom na preskúmanie rozhodnutia predsedu Úradu pre územné plánovanie a výstavbu. Zároveň vyzývame Ministerstvo dopravy SR, aby požiadavku na zachovanie rezervy v územnom pláne na výstavbu nového prístavu vzalo späť. Žiadame Ministerstvo životného prostredia SR, aby urýchlene zverejnilo zámer prerokovania Národného parku Podunajsko, keďže lesy majú byť jeho súčasťou, čím by územie územie získalo predbežnú ochranu,“ povedal Kiča.

Doplnil, že Demokrati budú po voľbách urýchlene presadzovať zmenu zákona, ktorá vráti rozhodovanie a kontrolu v územnom plánovaní do rúk verejnosti.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok