Trump by Rusom priznal Krym, treba vraj prihliadať na ľudí

TA3 ČTK
1.8.2016 10:10

Podľa republikánskeho kandidáta na prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa by USA mali uznať ruskú anexiu Krymu, ak by to viedlo k lepším vzťahom s Moskvou a silnejšej spoluprácu v boji proti teroristom z organizácie Islamský štát.

Trump by Rusom priznal Krym, treba vraj prihliadať na ľudí
SITA/AP

Trump to povedal v rozhovore, ktorý v nedeľu vysielala stanica ABC. "Ľudia na Kryme, podľa toho čo som počul, by radšej boli v Rusku, než tam kde boli predtým. A k tomu tiež musíme prihliadať," uviedol Trump v rozhovore pre televíziu ABC.

Moskva anektovala Krymský polostrov vo februári 2014. V marci toho istého roku sa obyvatelia tejto časti Ukrajiny v referende o pripojení Krymu k Ruskej federácii vyslovili pre spojenie s Ruskom (takmer 97 percent hlasujúcich bolo za).

USA, EÚ a niektoré ďalšie krajiny ale uvalili kvôli anexii Krymu na Rusko sankcie. Trump tiež uviedol, že čo sa týka Ukrajiny, je to veľký "neporiadok", ktorý vznikol za Obamovej administratívy "s jej silnými väzbami na NATO".

Americký miliardár sa však snažil vyvracať tvrdenia, že má dobrý vzťah s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Povedal o mne veľmi pekné veci. Ale ja s ním nemám žiadny vzťah. Nikdy som sa s ním nestretol," povedal Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok