Trump by v prípade ruského útoku nemusel pomôcť východnej Európe

TA3 ČTK
21.7.2016 10:26

Oficiálny kandidát republikánov na prezidenta USA Donald Trump spôsobil v niektorých štátoch na východe Európy, ktoré sú členmi NATO, nepokoj. Vyhlásil totiž, že v prípade ruského útoku by pomoc USA nebola automatické, ale záležala by od ich predchádzajúceho správania sa.

Trump by v prípade ruského útoku nemusel pomôcť východnej Európe
SITA/AP

Ak sa stane Trump prezidentom, Spojené štáty možno neprídu na pomoc niektorým členom NATO, ak ich napadne Rusko. Republikánsky kandidát na prezidentský úrad to uviedol v rozhovore pre The New York Times.

Trump spresnil, že rozhodnutie o ochrane pobaltských štátov proti ruskej agresii by záležalo na tom, do akej miery tieto štáty "dodržiavajú svoje záväzky voči nám". Podľa agentúry AP jeho slová potvrdzujú predchádzajúce úvahy o tom, že Trump spochybňuje globálnu úlohu USA.

Republikánsky kandidát by v prípade napadnutia členského štátu NATO zohľadnil, ako daná krajina aliancii prispieva. Trump už skôr povedal, že chce prinútiť spojencov, aby s USA viac zdieľali náklady na obranu. Podľa neho musia americkí spojenci prestať využívať štedrosť USA, ktorú si Washington už nemôže dovoliť.

Republikánsky kandidát tiež komentoval situáciu v Turecku po nevydarenom puči. Povedal, že nemieni Turecko kritizovať za prenasledovanie oponentov režimu. "Veľmi oceňujem, ako sa s tým vysporiadal," povedal na adresu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Niektorí ľudia tvrdia, že to bolo zinscenované, ale ja si to nemyslím," dodal Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok