Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť OĽANO a priateľov, toto by ste mali vedieť

ta3/Patrik Mindžák
21.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o politickom hnutí OĽANO a priatelia.

olano.jpg
ta3

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.

Základné informácie 

Hnutie vzniklo pred dvanástimi rokmi. Od jeho založenia je predsedom Igor Matovič, ktorý však nebude na čele kandidátky.

"My v OĽANO a priatelia máme vždy iný plán ako mafia. Preto naším cieľom je presný opak – chceme urobiť možné aj nemožné pre to, aby sme mali na Slovensku ešte vyššiu účasť ako vo voľbách minulých," píše sa na ich webovej stránke.

Uvádzajú tam, aké zmeny priniesli pre Slovensko a podporujú tak voličov, aby volili práve ich. "Presadili sme desiatky prorodinných zmien, ktorými sme urobili zo Slovenska skutočne prorodinný štát," priblížili na webe.

Pred voľbami zmenilo OĽANO názov na Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), NOVA, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar szívek. Oficiálna skratka hnutia sa stanovila na OĽANO a priatelia.

Spolu so stranami Kresťanská únia s predsedníčkou Annou Záborskou a Za ľudí s predsedníčkou Veronikou Remišovou vstúpili do volebnej trojkoalície. Na to, aby prešli bránami parlamentu, musia vo voľbách dosiahnuť sedem percent.

Program strany

OĽANO a priatelia rozdelili svoj program na desať priorít. Vybrali sme kľúčové body, s ktorými strana vstupuje do predčasných volieb:

• Potraviny za najnižšie ceny

• Štvordňový pracovný týždeň

• Daňový bonus 100 eur mamám a mladým ľuďom

• Hypotekárne prázdniny pre rodiny s deťmi do šesť rokov

• Mzda vyplatená do 10. dňa nasledujúceho mesiaca

• Odmena 500 eur za účasť vo voľbách

Financovanie a reklama

OĽANO a priatelia majú verejný transparentný účet, kde môžeme sledovať pohyb ich financií. K 20. septembru disponovali sumou 10 662,67 eur. Počas tohto mesiaca poslali na svoj účet príspevok vo výške 906-tisíc eur. Zaujímavá bola transakcia vo výške 146 400 eur pre firmu, ktorá sídli v Trnave.

Transparency International Slovensko ohodnotilo kampaň volebnej koalíce OĽANO a priatelia ako "kampaň s výhradami" k 25. augustu. Strana bola druhá najhoršia (46,8 percenta). Za ňou bol už len Smer-SSD (25,8 percenta).

Výkaz Mety ukázal, že na reklamu na Facebooku minuli takmer 37-tisíc eur od 17. júna do 14. septembra. Svojich kandidátov ako Jurinovú, Viskupiča či Krajčího nepodporili na sociálnej sieti ani eurom.

Najviac sa dotoval profil Remišovej, ktorá kandiduje v trojkoalícii zo strany Za ľudí, konkrétne išlo za uvedené obdobie o čiastku 1 563 eur. Na stránku Romana Mikulca prispeli 798 eurami. K financiám pre Matovičov profil sme sa nevedeli dopátrať.

Kandidátka strany

Na kandidátke strany nájdeme 150 mien. Na čele je predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Druhá pozícia patrí krízovému manažérovi Júliusovi Jakabovi. Z tretieho miesta bude kandidovať ekonomický riaditeľ Rastislav Krátky.

Na chvoste kandidátky je už tradične predseda hnutia Igor Matovič.

Celý zoznam mien si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok