Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť hnutie SME RODINA, toto by ste mali vedieť

ta3
20.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o politickom subjekte SME RODINA.

Sme rodina
ta3

Aby sme zachovali objektívnosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.

Základné informácie

Hnutie vzniklo v roku 2015 po tom, čo podnikateľ Boris Kollár prebral stranu známu pod menom Strana občanov Slovenska. Strana sa následne premenovala na hnutie SME RODINA – Boris Kollár.

"Politické hnutie SME RODINA vzniklo ako reakcia na situáciu na Slovensku a v Európe. Veľmi citlivo vnímame ohrozenie slovenských rodín zvonku, ale aj zvnútra, a rozhodli sme sa osloviť Slovensko s našou víziou,“ uvádza hnutie na webovej stránke.

V roku 2019 získalo hnutie dnešnú podobu názvu, ktorú poznáme pod názvom SME RODINA. Jeho predsedom je Boris Kollár. 

Program hnutia

Hnutie SME RODINA sa na svojej webovej stránke pýši najmä splnenými sľubmi. Medzi nimi je napríklad podpísanie prvých zmlúv na výstavbu nájomných bytov, zavedenie obedov zadarmo či dvojnásobné zvýšenie rodinného prídavku na dieťa.

Kľúčové body, s ktorými hnutie vstupuje do predčasných volieb, nazývajú Štyri istoty pre normálnu budúcnosť. Sú nimi:

• štátne potraviny za normálnu cenu,

• štátna garancia strechy nad hlavou,

• bezúročné rodinné mikropôžičky do 1000 eur,

• digitálna dvojička Slovenska.

Hnutie venuje priestor aj oblasti športu, kde plánuje zvýšiť výdavky na šport na jedno percento celkových výdavkov štátu, vytvoriť ministerstvo športu a cestovného ruchu či zlepšiť telesnú výchovu na školách.

Financovanie a reklama

SME RODINA disponuje na transparentnom účte k 19. septembru sumou 36 161,55 eur. Z transakčnej histórie vyplýva, že hnutie počas septembra vynaložilo najviac financií na propagáciu v online priestore, prípadne na reklamu prostredníctvom letákov, plagátov či megabordov. 

Najviac finančných prostriedkov získalo vďaka vkladom poslancov a členov hnutia. Ich dary sa väčšinou pohybujú v tisíckach eur. Na transparentný účet prispelo 18. septembra aj samotné hnutie, a to sumou 30-tisíc eur.

Facebooková stránka Sme rodina má 125-tisíc sledovateľov. Na svoju propagáciu stránka v období od 18. augusta do 14. septembra 2023 minula podľa údajov META knižnice 36 478 eur.

V rovnakom období hnutie zaplatilo za propagáciu facebookovej stránky Milana Krajniaka sumu 3 264 eur a za stránku Petry Štefúnkovej 2 144 eur. 

Kandidátka hnutia

Na kandidátke hnutia sa nachádza 150 mien. Z prvého miesta kandiduje predseda hnutia Boris Kollár, z druhého miesta sa o dôveru voličov bude usilovať podpredseda Milan Krajniak, tretie miesto patrí podpredsedníčke Petre Krištúfkovej.

Celý zoznam mien si môžete pozrieť nižšie:

Témy: volby2023
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok