Omyl, ktorý stál životy. Trhovisko v Kosťantynivke zrejme zasiahla ukrajinská raketa

19.9.2023 10:24 , Aktualizované: 19.9.2023 14:51

Na trhovisko v ukrajinskej Kosťantynivke v Doneckej oblasti 6. septembra zrejme omylom dopadla ukrajinská raketa vypálená komplexom Buk, napísal denník The New York Times po analýze tejto udalosti.

Trhovisko po útoku
TASR/AP

Úder v Kosťantynivke bol podľa počtu civilných obetí jedným z najhorších na Ukrajine v posledných mesiacoch. Podľa oznámenia ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka pri ňom 17 ľudí zahynulo a 32 ďalších utrpelo zranenia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zhruba dve hodiny po zásahu trhoviska obvinil z útoku Rusko, ktoré od začiatku invázie mnohokrát podniklo útoky na ukrajinské civilné ciele. Ruská diplomacia medzitým pripísala zodpovednosť za smrť ľudí v Kosťantynivke Ukrajine.

Ukrajinská strela

K záveru, že Kosťantynivku ale pravdepodobne zasiahla ukrajinská strela, novinári The New York Times došli okrem iného na základe analýzy trajektórie rakety alebo preskúmania miesta jej dopadu.

Dráhu letu pritom analyzovali na základe videozáznamu zverejneného Zelenským, na ktorom sa otáčajú ľudia, keď počujú zvuky približujúcej sa rakety, a na strechách zaparkovaných automobilov je viditeľný jej odraz. Podľa novinárov amerického denníka raketa priletela z miest, ktoré sú pod kontrolou Ukrajiny.

Rakety vzduch-zem

Niekoľko minút pred zásahom trhoviska v Kosťantynivke sa okrem toho v miestnej skupine na platforme Telegram objavila správa o odpálení dvoch ukrajinských rakiet vzduch-zem z mesta Družkivka asi 16 kilometrov od Kosťantynivky. Odpálenie rakety počuli aj reportéri The New York Times, ktorí boli v tom čase v Družkivke. To sa pritom časovo zhodovalo so zásahom trhoviska v Kosťantynivke, kam raketa dopadla o štyri minúty neskôr.

Demilitarizácia kyjevského režimu

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v reakcii na zistenie amerického denníka uviedla, že za smrť ľudí v Kosťantynivke nesie vinu Ukrajina. "Aj keď sa tak stalo neúmyselne, je každému jasné, že úplná demilitarizácia kyjevského režimu nie je len požiadavkou, ale úplnou životnou nutnosťou," uviedla na komunikačnej platforme Telegram. Kyjev sa podľa nej snažil vykonať informačnú operáciu a zvaliť vinu na Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok