MS vo vodnom slalome sa blížia. Bojovať sa bude o olympijské miestenky, ale aj v interných kvalifikáciách

ta3, TASR
18.9.2023 12:02

Tohtoročný vrchol vodnoslalomárskej sezóny v britskom Lee Valley prinesie okrem zápolenia o svetový titul aj boj o miestenky na budúcoročné OH v Paríži. Majstrovstvá sveta sa začínajú v utorok 19. septembra pretekmi hliadok a vyvrcholia nedeľňajšími finále kajak krosu. Ten je jednou disciplínou, v ktorej je možné získať viac ako jednu miestenku na OH 2024.

300623hliadka__vodny_slalom_GAL_EH_Krakow969715.jpg
TASR/SOŠV - Andrej Galica

Súťaženie vo viacerých kategóriách

Celkovo je k dispozícii 41 ženských a 41 mužských miesteniek, z toho 21 pre kajakárske disciplíny, 17 pre kanoistické a 3 pre kajak kros. Celkovo sa tak na olympiádu do Paríža môžu z jednej krajiny kvalifikovať maximálne traja muži a tri ženy.

V kategórii K1 je v Londýne k dispozícii pätnásť miest, v C1 dvanásť a v kajak krose môžu štartovať tí pretekári, ktorí sa kvalifikujú v ostatných disciplínach. Zvlášť kvalifikáciu môžu špecialisti na kros absolvovať na SP v Prahe 2024. V novej disciplíne môže každá krajina postaviť dvoch mužov a dve ženy. Prvýkrát v histórii tak môže štartovať jeden pretekár vo viacerých disciplínach na OH.

Ak pretekár štartuje na MS vo viacerých kategóriách a v oboch vybojuje miestenku, krajina obdrží tú kanoistickú. V prípade Slovenka by sa o týkalo len Soni Stanovskej.

Slovenské želiezka v ohni

V dobrej forme išla do Veľkej Británie kajakárka Eliška Mintálová, ktorá jazdí tento rok okrem K1 aj kajak kros. Začiatkom septembra vyhrala preteky SP v španielskom Seu d'Urgell a dosiahla svoj prvý triumf v kariére v prestížnom seriáli.

Medzi ďalšie slovenské želiezka patria "obojživelníčka" Zuzana Paňková, ktorá štartuje v prebiehajúcej sezóne v kajaku i krose, či Stanovská. Tá získala na nedávnych MS juniorov v poľskom Krakove titul v kategórii C1.

Spomedzi mužov sa javia nádejne najmä kanoisti, v tejto sezóne ukázal dobrú formu Matej Beňuš, keď vybojoval dve druhé miesta na SP v Augsburgu i v Prahe a v celkovom hodnotení C1 figuruje momentálne na prvom mieste.

Jeho reprezentačný kolega s jednolistým pádlom Marko Mirgorodský ukoristil v Seu d'Urgell prvú individuálnu medailu v elitnej kategórii (bronz).

Vo Veľkej Británii sa počíta aj so štvornásobným vicemajstrom Alexandrom Slafkovským, veterán vybojoval striebro aj na vlaňajšom svetovom šampionáte v Augsburgu.

Jednotliví favoriti

Medzi ženami je jednoznačná topfavoritka Austrálčanka Jessica Foxová, ktorá v prechádzajúcich rokoch opanovala dianie v kajaku i kanoe. S jednolistým pádlom je k nej tento rok blízko Nemka Elena Liliková.

V kanoe mužov sú to spolu s Beňušom Slovinci Luka Božič a Benjamin Savšek. Situácia je zaujímavá v mužskom kajaku. Niekoľkonásobný majster Európy i sveta v K1 Jiří Prskavec jazdí momentálne v oboch kategóriách. Prístup bežný u žien sa v mužskej kategórii objavuje len sporadicky a poradie SP v kajaku tak momentálne vedie Prskavcov krajan Vít Přindiš pred Talianom Giovannim De Gennarom a Josephom Clarkom, ktorý bude mať v Lee Valley výhodu domáceho prostredia. Paradox je, že najviac triumfov (2) má v tejto sezóne na konte štvrtý Prskavec.

Interná kvalifikácia

Pretekári vyjazdia na svetovom šampionáte miestenku pre svoju krajinu, jednu ešte získa najlepšie umiestnená krajina z tohtoročných ME v Krakove.

O štarte konkrétnych pretekárov v Paríži rozhoduje interná nominačná súťaž, ktorá prebieha v prípade slovenských pretekárov paralelne s olympijskou kvalifikáciou. Body do internej súťaže zbierali už v La Seu, pokračovať budú práve na svetovom šampionáte a záverečnom podujatí tohto ročníka SP v Paríži (5.-8. októbra).

Internú nomináciu v ženskej K1 vedie momentálne Mintálová (24 b) pred Stanovskou (1) a Michaelou Haššovou (0). V mužskej C1 je najvyššie dvadsaťbodový Mirgorodský pred Beňušom so 17 bodmi a Slafkovským s deviatimi. Poradie kanoistiek vedie trojbodová Stanovská pred Paňkovou (2) a Luknárovou (1). Na prvých pretekoch internej nominácie skončila trojica za sebou v semifinále na 18. až 20. mieste.

Spomedzi slovenských kajakárov dosiahol v La Seu najlepší výsledok šestnásty Martin Halčin pred devätnástym Jakubom Grigarom. Na konte majú päť, respektíve dva body – Adam Gonšenica figuroval v Španielsku na 35. mieste.

Semifinále bude najkritickejšie

"Podľa výsledkov a štatistík by to malo byť rovnaké vo všetkých štyroch disciplínach, hovoríme o umiestnení do 20. miesta. Z kontinentálnej kvalifikácie v Krakove máme rozbehnuté dve disciplíny, čo je C1 žien a K1 mužov. Z pohľadu miesteniek bude najkritickejšie semifinále," povedal pre webstránku canoe.sk Robert Orokocký, športový riaditeľ sekcie divokej vody Slovenskej kanoistiky.

Šampionát sa začína v utorok 19. septembra o 11.30 h pretekmi ženských kanoistických hliadok.

Slovenská nominácia:

C1Ž: Soňa Stanovská, Zuzana Paňková, Emanuela Luknárová

C1M: Matej Beňuš, Marko Mirgorodský, Alexander Slafkovský

K1Ž: Soňa Stanovská, Eliška Mintálová, Michaela Haššová

K1M: Martin Halčin, Jakub Grigar, Adam Gonšenica

KXŽ: Stanovská, Mintálová, Paňková

KXM: Halčin, Grigar, Iľja Buran

Interná nominácia o účasť na olympijských hrách v Paríži 2024 (po 1 z 3 pretekov):

C1Ž: 1. Stanovská 3 b., 2. Paňková 2, 3. Luknárová 1

C1M: 1. Mirgorodský 20, 2. Beňuš 17, 3. Slafkovský 9

K1Ž: 1. Mintálová 24, 2. Stanovská 1, 3. Haššová 0

K1M: 1. Halčin 5, 2. Grigar 2, 3. Gonšenica 0

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok