Kde je Kadyrov? Niekto tvrdí, že je v kóme, sám sa však prihlásil na prechádzke

ta3/Denis Dufala/TASR
17.9.2023 15:44 , Aktualizované: 17.9.2023 17:53

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov zverejnil v nedeľu nové videozáznamy po tom, čo sa objavili správy o jeho zlom zdravotnom stave, informuje agentúra AFP. Pozreli sme sa tiež, kde sa môže nachádzať.

Kde je Kadyrov
Reprofoto: X/Google Maps/Denis Dufala

Špekulácie o tom, že 46-ročný Kadyrov, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a ľudskoprávni aktivisti ho obviňujú z vedenia "totalitárneho režimu", môže byť chorý, kolujú už niekoľko mesiacov.

Kde sa môže nachádzať?

Kadyrove video, ktoré si môžete pozrieť nižšie, je podľa tímu ta3 pravdepodobne natočené neďaleko Rezidencie hlavy Čečenskej republiky v meste Groznyj. Park, po ktorom sa Kadyrov prechádza, niekoľkými vizuálnymi záchytnými bodmi pripomína park v okolí jeho rezidencie. Na oboch videách je možné vidieť ako sa prechádza popri rieke, ktorá môže byť obtekajúca rieka mesta s názvom Sunzha. Podľa portálu Windy bolo dnes od rána v meste Groznyj daždivo, to môže byť ďalšou indíciou, keďže Kadyrov má oblečený pršiplášť, ktorý je evidentne mokrý.

V prvom videu je tiež možné počuť zvuky zachytávajúce moslimské zvolávania na modlitbu (adhan) z mešity, čo je ďalším dôkazom, že sa Kadyrov mohol prechádzať v parku v okolí rezidencie hlavy štátu. Niekoľko metrov od prezidentského sídla sa tiež nachádza mešita Mecheť, z ktorej pravdepodobne vychádzali zvuky adhanu. Podľa časov zvolávania (11:52) a tieňov stromov vo videu možno určiť, že video bolo pravdepodobne točené krátko pred dvanástou hodinou. Metadáta videa ukazujú, že súbor bol vytvorený v čase 11:57.

Na druhom videu je vidieť tiež menšiu kupolu, ktorú s veľkou pravdepodobnosťou môžeme priradiť jeho sídlu v centre mesta Groznyj.

Skúšali sme tiež miesto identifikovať z viacerých platforiem poskytujúcich svetové mapy, avšak, takzvaný "pohľad z ulice", aký vytvára auto od Googlu, detailnejšie nezachytáva okolie rezidencie Kadyrova.

Kadyrov na prechádzke Reprofoto: sociálna sieť X Fotografia z Kadyrovho druhého videa.

Opuchnutá tvár

V nedeľu sa na jeho kanáli na platforme Telegram objavili dve videá. V prvom z nich mal na sebe pršiplášť a prechádzal sa na bližšie neurčenom mieste; usmieval sa, tvár mal však opuchnutú, píše AFP.

V druhom videu rozprával po čečensky, neskôr však po rusky odkázal, že všetci by mali "športovať". "Dôrazne odporúčam každému, kto nevie na internete rozlíšiť pravdu od klamstiev, ísť sa prejsť, nadýchať sa čerstvého vzduchu a usporiadať si myšlienky," uviedol v sprievodnom komentári k videám. "Dážď vie byť úžasne osviežujúci," dodal.

Šírili, že je v kóme

Podľa AFP nebolo možné bezprostredne určiť, kedy boli videá nahraté, zverejnené však boli po nepotvrdených správach zo sociálnych médií, podľa ktorých mal byť čečenský vodca v kritickom stave v kóme.

Kadyrov je vodcom Čečenskej republiky od 2007 a je veľkým podporovateľom Kremľa od nelegálnej ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym. Plne podporil aj Putinovu vojenskú inváziu na Ukrajinu vo februári 2022 a nazval ju "veľkým džihádom". Dokonca vyzýval Rusko, aby proti Ukrajine nasadilo jadrové zbrane s nízkou účinnosťou.

Svojou lojalitou si Kadyrov vyslúžil prezývku "Putinov pešiak". V prebiehajúcej vojne na Ukrajine pôsobí ako generálplukovník; niekoľko svojich bojovníkov nasadil aj do krvavého boja o mesto Bachmut.

Jeho vojaci na rozdiel od žoldnierov z Vagnerovej skupiny podpísali zmluvu s ruským ministerstvom obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok